hirdetés

Nem múlik el hét, hogy ne akarna valaki sztrájkolni. Ezúttal a Volánnál is áll a bál. Mivel másodjára is nullaszázalékos béremelési ajánlatot kaptak, ezért sztrájkra készülnek a busztársaság dolgozói. A buszsofőröknél úgy tűnik, kiverte a biztosítékot az állami elutasítás.

volánbusz

Felbőszítette a volánszakszervezeteket a mai sikertelen, második fordulós bértárgyalás. A munkáltatókat képviselő Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége (KKVSZ) az alágazatban dolgozók számára ezúttal is 0 százalékos béremelési ajánlattal állt elő. A tárgyalásban részt vevő szakszervezeteknél ez kiverte a biztosítékot, ezért a munkavállalói oldal rövid egyeztetés után megalakította a sztrájkbizottságot.

A munkáltatóval történt egyeztetésen a szakmában működő érdekképviseletek fenntartották korábbi, 7,5 százalékos bérkövetelésüket és a szintén korábban megfogalmazott bérfelzárkóztatási igényüket – mondta Baranyai Zoltán, a „volános” Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szóvivője.

Miután a követelések teljesülésére ma sem kaptak ígéretet, ezért a szakszervezetek bejelentették a sztrájkbizottság megalakítását. A képviselők felhívták a figyelmet arra, hogy amennyiben a következő – február 15-i – tárgyalási napon sem mozdul el érdemben a bérfejlesztési ajánlat, akkor a sztrájkbizottság megkezdi a sztrájk előtt kötelező 7 napos egyeztetését.

A szakszervezeteket felháborította, hogy miközben a tulajdonos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) korábban kiadott nyilatkozata szerint „kidolgozás alatt áll a bérajánlat”, ma kiderült, hogy ez a bizonyos ajánlat egyetlen filléremelést sem tartalmaz. A munkavállalókat végtelenül felháborítja, hogy miközben az ágazaton belül más közlekedési cégnél érdemben elmozdultak a tárgyalások, a „Volánok-nál” semmi nem történt.

Még az előző héten kiadott közleményében az MNV Zrt. úgy fogalmazott, hogy az előző években az alágazat munkavállalóinak jövedelme nominális átlagban több mint 3 százalékkal növekedett, amely magában foglalta a béreket és a béren kívüli juttatásokat is. A dolgozók meghatározott keretek között dönthettek arról is, hogy bérben vagy béren kívüli juttatás formájában kívánnak részesedni a jövedelemfejlesztésben. Ezáltal a munkavállalók a számukra legkedvezőbb módon érvényesíthették a bérmegállapodásban rögzített jövedelemfejlesztési mértéket.