hirdetés

Több megyében is kezd gondot okozni a nagymennyiségű csapadék. A Jósva-patak már elöntötte Jósvafőt. Sajóivánkán még nincs ekkora baj de itt akárcsak Nógrádszakálnál több föld is víz alá került. De úgy tudjuk a Zagyva folyó menti települések is küzdenek a vízzel. A csapadék ráadásul nem nagyon hagy alább a következő napokban sem.

 

Az elmúlt napok heves esőzései rengeteg problémát okoznak országszerte. Az Időkép szerint volt, ahol egy hét alatt a havi, vagy akár kéthavi csapadékmennyiség esett. Rengeteg tó és folyó megáradt, a Sajó legfelső szakaszán harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

Sajóivánkát egyelőre még nem öntötte el a víz de lehet, hogy az alacsonyabban fekvő részeken már most gondot okoz a nagymennyiségű csapadék, a földeket a Sajó mentén már elöntötte az ár..

Jósvafő azonban nem úszta meg. A településen több házat körbevett a víz, a megáradt Jósva-patak.

Az Ipoly is durván megáradt. Nógrádszakálnál és Litkénél is a víz az úr.

Másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget péntek reggel a Zagyva mentén, Újszász-Szászberek és Jászfelsőszentgyörgy között, valamint a Tápió bal partján a torkolattól Tápiógyörgyéig, mintegy száz kilométer védvonalszakaszon – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a honlapján.

A Kötivizig tájékoztatása szerint a Zagyva mentén a befogadók emelkedett vízállása miatt pontszerű (szivattyútelepekre elrendelt) elsőfokú készültséget tartanak fenn három belvízvédelmi szakaszon, másodfokút pedig két szakaszon. Területi elsőfokú készültség egy belvízvédelmi szakaszon (Kisújszállás) van érvényben.

A közleményben kitértek arra, hogy az elmúlt időszak csapadékos időjárásának hatására a Tiszán és mellékfolyóin árhullámok alakultak ki. A Bodrog vízgyűjtőjén a sokéves területi csapadék 141 százaléka, a Sajó-Hernád vízgyűjtőjén pedig a sokéves csapadék 218 százaléka hullott le szerdáig – írták.

A Felső-Tisza vízgyűjtője szintén jelentős csapadékterhelést (24 milliméter) kapott az elmúlt napokban. A Zagyva-Tarna vízgyűjtőjén szerdán további jelentős, területi átlagban 20,8 milliméternyi csapadékot jelentettek, így itt már sokéves területi csapadék 254 százaléka esett le – olvasható a közleményben.

A Tiszára vonatkozó előrejelzést a vásárosnaményi tetőző vízállás ismeretében tud majd kiadni az igazgatóság. Előzetes becslések szerint a kezelésükben lévő folyószakaszon első fok körül tetőző vízállásokra lehet számítani.

A Zagyva jelenleg levonuló árhullámának tetőzése Jászteleknél 490 plusz-mínusz 15 centiméteres szinten várható, péntek este. A következő napokban a Tisza részvízgyűjtőin területi átlagban 8,2-20,4 milliméternyi csapadékra lehet számítani – tette hozzá a Kötivizig.

A Sajó és a Tarna teljes magyarországi szakaszán csütörtökön már a legmagasabb, harmadfokú készültség volt érvényben, és a Nógrád vármegyei Ipolytarnócon is, az Ipoly folyó vízszintemelkedése miatt.

A helyzet Aggteleken is súlyos, a cseppkőbarlang egy része járhatatlan lett, annyira elárasztotta a víz.