hirdetés

Százezres tömeg vonult az utcára nemcsak a netadó de úgy tűnik az Orbáni diktatúra érzékelhető hatásai és a Fidesz politikusok pökhendi viselkedése miatt is. A Reuters, az Al-Dzsazira,a BBC,az AP,  a Financial Times és a Wiener Zeitung is beszámolt a budapesti megmozdulásról. A miniszterelnök miközben Magyarországon komoly események történtek, hisz még  a világsajtó címlapjain is mi szerepeltünk, ő a családjával Svájcban pihent. November 17-én pedig újra az utcára vonulnak a tüntetők, ha lesz netadó. 

netadó9

A tüntetés alatt jelent meg egy hosszabb elemzés az internetadóról a brit Financial Times internetes oldalán. A cikk az 1956-os forradalom környezetét és a mostani kormány politikáját is összehasonlítja.
„Orbán takarodj!, Ez csak a kezdet! és Nem hagyjuk! – ezeket kiabálta Budapesten az internetadó ellen tüntető tömeg” – idézi a Wiener Zeitung a demonstráció főbb rigmusait. A lap arról is ír, hogy a tüntetők már nemcsak az adónem, hanem az Orbán-kormány többi intézkedése ellen is felszólalt.
A Reuters brit hírügynökség azt írja, hogy nagyjából 100 000 ember vonult fel a netadó elleni demonstráción. A tudósításukban kiemelik, hogy ez volt a legnagyobb kormányellenes tömegmegmozdulás a Fidesz-KDNP 2010-es hatalomra kerülése óta.

 

De volt olyan külföldi sajtó, amely egyenesen a nap második legfontosabb világpolitikai eseményének nevezte a magyarországi tüntetést, amelyet csak az amerikai hordozórakéta felrobbanása előzött meg. Az AP amerikai hírügynökség tudósítója kiemelte, hogy ez már a második tüntetésvolt az internetadó ellen három nap alatt, ami azt is mutatja, hogy főleg a fiatalabb korosztályban egyre nő az elégedetlenség Orbán Viktor hatalomcentralizálási politikája iránt. Visszaidézte az AP, hogy a kormányzat törvényekkel szabályozza az élet minden területét a médiától az egyházig, és újabban komoly bírálatok érik, hogy megfélemlíti a civil szervezeteket. Szemére vetik azt is, hogy túlzottan elmélyíti kapcsolatait Oroszországgal. Az Al Dzsazira   tudósításában kiemelte, hogy a kormány az iparág képviselőivel való konzultáció nélkül jelentette be az internetadó bevezetését, amelynek szükségességére több magyarázatot is adott.

A Deutsche Welle  felidézte, hogy az Európai Bizottság, amelynek egyébként is feszült a viszonya az Orbán-kormánnyal, rossz iránynak nevezte az internetadót. Emlékeztettek arra is, hogy a kabinet korábban más szektorokra is kivetett különadókat.

A brit Financial Times vélemény oldalán közölte György Szirtes magyar származású brit költő írását. A szerző azt emelte ki, milyen nagy dolog, hogy alig néhány nappal az új adónem bejelentése után kétszer is sikerült több tízezer embert utcára vinni. Emlékeztetett arra, hogy akárcsak 1956-ban, a tüntetők most is tízpontos kiáltványt tettek közzé.

„Az ellenzők vehemenciája láttán a Fidesz vezette kormány a jelek szerint ismét úgy válaszol, ahogy szokott: egy-két lépést hátrál. Sokszor teszi ezt, mivel akkora többséggel rendelkezik az Országgyűlésben, ami nem teszi szükségessé, hogy a törvényeket alaposan megvitassák” – fogalmazott.

A szerző emlékeztetett arra, hogy az orbanomics – Orbán gazdaságpolitikája – a kormányfő volt pénzügyminiszterének, Matolcsy Györgynek a szellemi terméke. Az alapelve pedig, tette hozzá, „kövesd az ösztöneidet”.

 

Mindezen világ és belpolitikai események azonban Magyarország miniszterelnökét nem zavarták sőt nem is igazán érdekelték. Éppen ezért itthon sem volt. Sőt sajtó és elhárító majdnem igazmondó embere Havasai is össze vissza kamuzott ezzel kapcsolatosan. Kedden ugyanis Orbán Viktort többen látnivélték Svájcban. Akkor még csak ezt a választ adta a sajtóelhárító osztály.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda a kormányfő hivatalos tevékenységéről tud tájékoztatást adni, a magánprogramjairól nem.

Azonban valami miatt rájött az őszinteségi roham a sajtóelhárító osztályra,pontosban mondva valaki rájuk szólt, hogy gyerekek miért kel hazudni és hárítani ?

Az őszi szünetet kihasználva a miniszterelnök a családjával tölt néhány napot Svájcban, tehát megántermészetű útról van szó.