hirdetés

Vajon ki lehet az a rejtélyes belügyis, akinek Ármos tábornok átadta a 10 milliós kenőpénzt ? A volt Peste-megyei rendőrfőkapitányt befolyással üzérkedéssel vádolnak, akárcsak a néhai és tragikus hirtelenséggel elhunyt Kiss Ernőt. Igaz a magyar FBI atyját nem érték tetten, sőt ő belügyis szálakra sem hivatkozott, mint Ármost, de így is négy és fél évet kapott. A vádlott Pest-Megyei főrendőr már az első tárgyaláson beismerte tettét de tagadja, hogy magának kért volna bármiféle kenőpénzt.

armos-sandor-navaA vádirat ismertetésével és vádlotti meghallgatással megkezdődött Ármós Sándor dandártábornok pere csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken. A dandártábornok és négy társa ellen vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés, illetve külföldi hivatalos személlyel kapcsolatban folytatólagosan elkövetett befolyással üzérkedés és hivatali vesztegetés bűntette miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF).

A vád szerint még 2016 elején a volt Pest megyei rendőrkapitány azt állította egy cég képviselőjének, hogy ő fog előkészíteni egy állami támogatásról rendelkező határozatot. Az eredményes ügyintézés érdekében 24 millió forintot kért azért, hogy a dokumentumot olyan személynek továbbítsa, akinek “ráhatása van az ügyre”. Az ügyészség szerint a másik fél ezt, valamint a később 10 millió forintra csökkentett ajánlatot először visszautasította, ám végül egy ismerősén keresztül mégis eljuttatta a kért összeget a tábornoknak.

A volt főrendőrt még azzal is vádolják, hogy több embernek is megígérte: egy román hivatalos személy segítségével utánanéz annak, hogy egyikük ellen Romániában kiadtak-e körözést. Mint kiderült, az illetőt nem körözték, ám a tábornok mégis az ellenkezőjét mondta ismerőseinek azzal együtt, hogy hétmillió forintért elintézi, hogy barátjuk zavartalanul beléphet Románia területére. Ármós emellett magánszemélyektől további hatósági ügyek elintézéséért újabb hétmillió forintot kért arra hivatkozva, hogy azt az ügyben eljáró külföldi hivatalos személynek továbbítja – áll a vádiratban, amely azt is tartalmazza, hogy a volt rendőri vezető az ügyintézésért cserébe először hatmillió forintot kapott, majd amikor tavaly július 29-én a fennmaradó nyolcmillió forintot átvette egy gyorsétterem parkolójában, Ármóst tetten érték.

A vádirat arra is kitér, hogy a dandártábornok ígéretei ellenére az ügyekben nem intézkedett, az erre történt valótlan hivatkozással megszerzett pénzt másoknak nem továbbította, hanem az általa átvett, összesen 16 millió forintot saját céljaira fordította. Ármós Sándor és négy vádlott-társa szabadlábon védekezik. Ha a volt főkapitányt bűnösnek mondják ki, akár 12 év szabadságvesztést is kaphat.

Ármós Sándor dandártábornok a tárgyaláson elismerte bűnösségét és azt mondta, hogy a vádirat tartalma majdnem szóról szóra igaz. A dandártábornok – kitérve az első vádpontra – megerősítette, hogy valamikor 2016 elején segítséget kért tőle a másodrendű vádlotthoz köthető, a vádiratban említett cég lobbistája. A tábornok emlékei szerint a beszélgetésük során elhangzott, hogy az Orbán-Simicska háború kirobbanása óta az oligarchával sokáig együtt dolgozó vállalkozás nagyon nehéz anyagi helyzetben van, éppen azért azt szerették volna kérni, hogy Ármós tudakolja meg, van-e esélyük állami támogatást kapni egy vidéki projekthez. A tábornok a bíróságon azt vallotta, ígéretet tett nekik arra, hogy segít, majd ezek után beszélt a Belügyminisztérium egyik kormánytisztviselőjével, aki azt mondta neki, hogy a támogatás a kért beruházáshoz 2 milliárd 400 millió forint, amiből a visszaosztást az eddig megszokottaktól eltérően nem utólag, hanem előre kérik. Ármós Sándor a bíróságon nem akarta elárulni a kormánytisztviselő nevét, aki 24 millió forintot követelt a sikeres pályázatért cserébe. Ármos hangsúlyozta, a másodrendű vádlott és környezete először visszautasította az ajánlatot, emiatt újra találkozott belügyi kapcsolatával, majd abban állapodtak meg, hogy elég, ha tízmillió forintot fizetnek az érintettek. Erre az összegre már a másodrendű vádlott is igent mondott, majd a pénzt egy fekete táskába rakta és azt egy budapesti szállodában egy közvetítő útján átadta a tábornoknak – hangzott el a tárgyaláson. Ármós nyomatékosította, hogy a milliókkal teli táskát ő eljuttatta a Belügyminisztérium egyik tisztségviselőjének.