hirdetés

Rejtélyes és titokzatos ember Szász András. Az MSZP-közeli vállalkozó ismert pályafutását és ténykedését, többnyire botrányok, nyomozások, és eltűnt milliárdok kísérik végig. Azonban egyelőre mindent megúszott vádlottként, gyanúsítottként és tanúként is. Ezen személy pedig ismét színre lép de ezúttal  tanúként – Kiss Ernő egykori főrendőr büntetőperében. Ez az üzletember a Nádor 95 Rt. nevű cégén keresztül milliárdos tranzakciók részese lehetett. A Fradi is részben az övé volt s Szász bizony vádlottja a jelenleg Kaposváron folyó  15 milliárdos MVM féle hűtlen kezelési ügynek is. S az ügy pikantériája, hogy ezen 15 milliárdos bűnügy fővádlottja még Kocsis István is, aki Kiss tábornokot feljelentette és juttatta a vádlottak padjára. Tény kérdése az is, hogy Szász több esetben gyanúsított volt, ám valahogy mindig sikerült megúsznia a felelősségre vonást.

Budapest, 2008. április 9. Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, Szász András (k), az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. ügyvezetője és Patrick Vangoidsenhoven (j), a Real Esplanade befektetési igazgatója, amikor az FTC klubházában aláírják a befektetői szerződést az Üllői úti hat plusz két hektáros ingatlan tulajdonjogának értékesítéséről. A megállapodás a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) ZRt., a Ferencváros, a létesítményt üzemeltető Sportfólió Kht. és az angol befektető, a Real Esplanade között jött létre. MTI Fotó: Illyés Tibor

Szász Andrásról a közvélemény először a Nádor Rt. kétes ügyeivel összefüggésben hallhatott. A céghez két, nagy vihart kavart büntetőeljárás is köthető. Ezek egyike az a Postabank bevonásával bonyolított ügylet, amelyben a Horn-kormány idején a Princz Gábor vezette pénzintézet 1998 májusában 12,12 millió dolláros akkreditívet, azaz fizetési ígérvényt nyitott a Nádor Rt.-nek azért, hogy a cég ötvenezer tonna acélt tudjon vásárolni a bécsi székhelyű BCL Trading GmbH-tól. Az acélüzlet nem jött létre, mivel az acélnak nyoma sem volt. A pénzt hamis dokumentumokat – közraktárjegyeket – felhasználva csalták ki a Postabanktól. A pénzintézet új vezetése a visszásságokat észlelve pert indított a Nádor és Szász üzlettársaként ismert Barak Alon jegyezte BCL ellen, mert a két cég között lezajlott acélüzlet fiktív volt és a bankot megtévesztették. Az ügyben hozott jogerős ítélet azt állapította meg, hogy a Postabanknak nem lehet kártérítési igénye a Nádorral és a BCL-lel szemben.

 

Titkosszolgálati megbízás

Ugyancsak ebben a parlamenti ciklusban a Nádor megbízást kapott a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattól (NBSZ) titkosszolgálati eszközök – köztük a mobiltelefonok lehallgatására alkalmas berendezések – beszerzésére. A beruházáshoz az akkor teljesen állami tulajdonú, Erős János vezette Kereskedelmi és Hitelbank nyújtott 33 millió dolláros áthidaló devizahitelt. A tranzakciót a titkosszolgálatok részéről Szász közeli barátja, Somogyi Tamás kabinetfőnök és Hevesi Tóth Ferenc, az NBSZ főigazgatója jegyezte ellen Nikolits István volt MSZP-s titokminiszter, illetve Medgyessy Péter akkori pénzügyminiszter jóváhagyásával. A műszaki eszközöket Szász cége 1996-ban és 1997-ben hozta be az országba, azonban az egy évvel később hivatalba lépő Orbán-kormány felmondta a szerződést. Az orosz államadósság lebontását célzó beszerzéssel és a Nádor tevékenységével összefüggésben 1998 októbe-rében a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága ismeretlen tettes ellen csalás és csempészet miatt tett feljelentést.

Az ügylettel kapcsolatban indult rendőrségi nyomozás azt állapította meg, hogy a hitelből a Nádor csak 21 millió dollárt használt fel a berendezések megvásárlására, a többivel a gyanú szerint nem tudott elszámolni. A rendőrség 2002-ben adott ki elfogatóparancsot a több tíz millió forintos csalással gyanúsított Szász ellen, majd a következő évben megszüntették a nyomozást, ám ennek okairól a hatóság nem szolgált bővebb információkkal. Az eljárást felügyelő Fővárosi Főügyészség ezután hatályon kívül helyezte a rendőrség megszüntető határozatát, ám az ügy 2005 márciusában mégis vádemelés nélkül zárult.

 

Metróvagonok

Szász vállalkozása egyébként felbukkant az orosz államadósság lebontásában az úgynevezett olajgate-ügyben is. Ekkor Szász folyamatos üzleti kapcsolatban volt az MSZP akkori pénztárnokának, Máté Lászlónak az érdekeltségeivel. A BKV Rt. az ezredforduló előtt tíz metrókocsi beszerzésére kötött szerződést a társasággal, azonban Szász nem tudott megegyezni a Magyar Államkincstárral, és ez hiúsította meg a járművek államadósság terhére történő beszállítását. A közlekedési cég akkoriban többször levélben sürgette a Nádort a beruházás realizálása végett, ám az ügyben mégsem történt látványos elmozdulás, pedig az orosz Metrovagonmash már több éve legyártotta a megrendelt tíz metrókocsit. A Nádor végfelhasználói szerződést kötött a BKV-val, amely azonban megelégelte a várakozást és felmondta a megállapodást.

 

Trigon-kaland

A Szászhoz köthető különös ügyletek között említést kell tenni a Postabank bécsi leánybankja, a Trigon Bank körül történő manőverekről. Szászt 1998-ban a pénzintézet felügyelőbizottságának elnökhelyettesévé nevezték ki. A bank felett 1999 őszén csaptak össze a hullámok, amikor az Osztrák Bankszövetség vezetője közölte: a bank pénzügyi nehézségekkel küzd. A bejelentést követő ügyfélpánik után kormánybiztost bíztak meg a Trigon irányításával, az osztrák felügyelet pedig letiltotta a bankot, és csődeljárást kezdeményezett a társasággal szemben. A Trigont ezután egy olyan konzorcium szerezte meg, amelynek a Szász irányította Nádor előbb tagja, majd képviselője volt.

 

A tanácsadó

 

Szász üzleti pályafutása a szocialista kormányok idején a folyamatban lévő büntetőeljárások ellenére is töretlenül ívelt felfelé. Az üzletembert az akkor már a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. biztonsági igazgatójaként dolgozó jó barát, Somogyi Tamás támogatásával mint a társaság üzleti tanácsadóját alkalmazták. Az áramvállalat Kocsis István vezérigazgató irányítása alatt szövevényes offshore-ügyletekbe bonyolódott. A cég első emberét és Szászt 2011-ben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, illetve bűnsegédlettel gyanúsították meg, jelenleg pedig már mindketten a Kaposvári Törvényszéken tárgyalt büntetőper vádlottjai. Az MVM-ügy lényege, hogy az áramtársaság Szász tanácsait követve különböző jogcímeken és szerződések alapján nagyobb összegeket utalt ismeretlen hátterű, illetve a férfi érdekeltségében álló offshore-cégekhez, amelynek jelentős részéhez azóta sem jutottak hozzá, és nem kapták meg a megállapodásba foglalt ellenszolgáltatásokat sem. Az egyik ilyen, Szászhoz köthető vállalkozás a ciprusi bejegyzésű Aquifex Limited volt, amely 6,3 millió euró befektetési kölcsönt kapott az MVM-től energiaipari portfólió összeállítására. Az Aquifex vállalta, hogy több mint 7 millió euróért megveszi a portfóliót, ám a társaságnak járó összeget Szász cége csak részben fizette ki. Szász jegyezte a luxemburgi Power Investments International II. nevű, kajmán-szigeteki tulajdonossal bejegyzett társaságot is, amely 2008-ban a Kárpát Energo néven bejegyzett cégen keresztül 32,5 millió eurós befektetési kölcsönt kapott az MVM-től.

 

Találkozó Kulcsárral

Az üzletember a K&H Bankhoz és brókercégéhez kapcsolódó botrány kirobbanása idején, amikor az ügy főszereplője, Kulcsár Attila Bécsbe távozott, felvette a kapcsolatot a bűncselekmények elkövetése miatt akkor már keresett ügyvezető igazgatóval. Találkozójukról az eljárás során nem derültek ki részletek, és arról Kulcsár később úgy nyilatkozott: mindössze annyi történt, hogy „ittak egy kávét”.

 

A felelős

Szász az FTC labdarúgócsapata környékén is felbukkant. A Kevin Mc-Cabe tulajdonába tartozó Real Esplanade Estate (REE) Kft. 2008 áprilisában hatmilliárd forintért vette meg a focicsapatot működtető gazdasági társaságot és az Üllői úti nyolchektáros komplexumot. A befektető akkori tervei szerint 2011-re új stadiont húztak volna fel, amelynek Szász volt a felelőse mint a REE vezérigazgatója. Az üzletember tevékenysége a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok idején egyebek mellett arra is kiterjedt, hogy az FTC iránt érdeklődő befektetők és a politikai vezetés között közvetítőként járjon el. McCabe 2011 elején bejelentette, hogy a csapatot működtető zrt.-t akár egy euróért is átadná, ám az ingatlanokhoz ragaszkodott, amelyeket az új tulajdonosnak a kft.-től kellett volna bérelnie. Végül McCabe kivonult az üzletből, a stadion pedig állami beruházásként épült meg.

 

A KÖZVETÍTŐ

Az üzletember nevével legutóbb a vesztegetést színlelve elkövetett befolyással, üzérkedéssel vádolt Kiss Ernő dandártábornok, az ORFK egykori bűnügyi főigazgatója büntetőperének április 15-i tárgyalásán találkozhatott a közvélemény. Ekkor hangzott el, hogy amikor Kocsis ellen az MVM-ügyben büntetőeljárás indult, Kiss Ernő bekapcsolódott a védekezési taktika kidolgozásába. Együttműködésük idején Szásznál bejelentkezett egy, a perben csak Szabó úr néven említett férfi, és hatmillió eurót kért Kocsistól azért, hogy ügyét jó útra „tereljék”. A volt MVM-vezér 2011 decemberében kétszázezer eurót küldött a zsarolónak Szász közvetítésével, azonban az eljárás során Szabó személyazonosságára eddig nem derült fény. A büntetőperben tanúként idézett Szász Andrást az eljárás következő fordulóján, május 29-én szembesítheti a bíróság Kocsis Istvánnal, valamint az egykori főrendőrrel is.

 

( Napi gazdaság – Esti Újság )