hirdetés

Az ORFK kellemetlen helyzetbe került. Az egyik tiszt, egy ezredes asszony bántalmazás miatt feljelentést tett felettese, egy vezérőrnagy ellen, akivel szerelmi kapcsolata volt. A Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz. Gyanúsított nincs. Az ORFK vezetője az eset miatt azonnal lépett és az ügy végéig felfüggesztette a két tiszt azonos helyen való munkavégzését.

 

Az elmúlt évtizedekben eddig sosem hallottunk olyan ügyről, ahol két rendőr szerelmi viszonya kisebb botrányba fullad, vagy épp tettlegesség. Nos azt nem , hogy pontosan mi történt, hisz nem voltunk ott. Az azonban tény a rendőr ezredes nő testén több sérülésnyom is van. Ő azt állítja szeretője bántotta az ORFK magas beosztású őrnagya.

Engem még az apám se vert. Egyetlen férfi sem teheti meg, hogy kezet emel egy nőre, akkor pedig főleg nem, ha a férfi rendőri elöljáró – mondta visszafojtott indulattal az Országos Rendőr-főkapitányság ezredese, név nélkül a Népszavának.

Az esetet picit beárnyalja , hogy az ezredes asszony se a nevét, sem az arcát nem adja a történetéhez, pedig úgy sokkal hitelesebb lenne. félni valója pedig  kellene, hogy legyen. Kommunikációs szempontból pedig  aligha lenne bárkiben is kétely az eset kapcsán. Az ezredes másképp döntött , amit tiszteletben kell tartani.

Az ezredesnek „magánéleti kapcsolata volt” munkahelyi felettesével, aki vezérőrnagyi rangban a rendőrség csúcsvezetéséhez tartozik. A nő állítja, hogy a kapcsolatot a férfi kezdeményezte. Házassági ígéretet tett, de a szavát nem tartotta be. Az ezredes a szerelmi háromszög részleteibe nem akart belemenni. A lényeg az, hogy egy idő után elege lett a szeretői státuszból, és bejelentette a szakítást. Elmondása szerint a férfi nem volt hajlandó elfogadni, hogy véget ért a kapcsolatuk. Hónapokon keresztül zaklatta, fenyegette.

K…a anyád!”, „Szétb…om az agyad, te szemét!” – sorolja az ezredes, milyen trágárságokat vágott a fejéhez a vezérőrnagy.

Kisebb fizikai inzultusok korábban is előfordultak, de július 30-án már fájdalmas és látható nyomai maradtak a tettlegességnek.

Az irodájában először verbálisan, majd testileg bántalmazott, megütött, a karomat szorította, lökdösött.-mondta az ezredes.

Ezután a férfi utána ment a folyosóra, ütötte és rángatta a nyakát, a lábára taposott.

Ezt már nem tudtam tolerálni, bármennyire is lojális és elkötelezett vagyok a szervezet iránt – indokolja az ezredes, miért vetetett fel látleletet a testén látható kék-zöld foltokról, „nyolc napon belül gyógyuló” sérüléseiről.

A látlelet szerint a fejen és a nyakon, a bal alkaron és karon, a jobb lábon és a bal lábszáron volt zúzódás.

Az ezredes próbálta házon belül rendezni az ügyet. Az esetet augusztus 6-án, a szolgálati út betartásával jelentette Balogh János vezérőrnagynak, az országos rendőrfőkapitánynak. Beszámolt arról is, a történtek fizikailag és pszichésen annyira kimerítették, hogy „állapotomra tekintettel jelenleg orvosi felmentéssel mentesítve vagyok a szolgálati feladatvégzés alól”. Kérte a főkapitányt, hogy elöljárói hatalommal való visszaélés és tettleg bántalmazás (könnyű testi sértés) miatt tegye meg a szükséges intézkedéseket.

Az országos rendőrfőkapitány gyorsan lépett – de nem úgy, ahogyan azt az ezredes remélte. A bántalmazott nő arra számított, hogy írásos bejelentése nyomán az esetet kivizsgálják, eljárást indítanak a bántalmazóval szemben. Eljárás indítása helyett azonban őt, a bántalmazás elszenvedőjét mozdították el: augusztus 7-étől ideiglenes jelleggel „átrendelték” más szervezeti egységhez. Az átrendelés nem egyenértékű az áthelyezéssel – hangsúlyozza az ezredes. Új szolgálati helyén megbízása határozott időre, az év végéig szól, utána akár az állását is elveszítheti. Helyzete bizonytalanná vált. Mivel a várt intézkedés és vizsgálat elmaradt, az ezredes – Szikinger István személyében – ügyvédet fogadott, majd augusztus 26-án feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen. Kérdésünkre, hogy rendőrtársai mit szóltak a vele történtekhez, az ezredes közölte: Nem panaszkodtam senkinek. Egyetlen kollégámnak meséltem el, mit éltem át, de megígértettem vele, hogy kettőnk között marad a dolog.-mondta a bántalmazott ezredes.

Megkérdeztük az ORFK-tól, pontosan mit tett a főkapitány az eset után.

Az országos rendőrfőkapitány a hozzá érkezett bejelentés kézhezvételét követő napon megtett minden, a hatáskörébe tartozó intézkedést; a bejelentést továbbította az ügyben kizárólagos hatáskörrel rendelkező Központi Nyomozó Főügyészségre. A bejelentésben érintett személyek alá- fölérendeltségi viszonyát – a vizsgálat idejére – soron kívül megszüntette. – írta az Esti Újságnak az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

Azaz Balogh főkapitány jobbnak látta az ex-szerelmes pár közös helyen való munkáját ideiglenesen megszüntetni.

A Központi Nyomozó főügyészség eddig még senkit nem hallgatott meg gyanúsítottként.  Lehet még tanúként sem.  Az tény, hogy alárendelt megsértésének vétsége és más bűncselekmény miatt a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz.

Az ügy azért is kínos, mert ilyen szerelmi botrány még nem nagyon volt az ORFK-n. A szervezetre pedig mindez nem vet túl jó fényt. A másik nagy gond, hogy amennyiben netán lesz az ügynek gyanúsítottja úgy az illetőt a rendőrségi törvény alapján azonnal menesztik a testülettől.