hirdetés

Fehér virágok ezrei a Teleki gimnázium kerítésén és kamerás rendőrautók, furgonok sokasága a túloldalon. Így kezdődött el az a szimpátiatüntetés, amit a pedagógusok tiltakozásának egyik ismert arca, Pukli István igazgató mellett szerveztek. Az egyik felszólaló szerint azért tüntettek Zuglóban a Telekinél, hogy a diákoknak és a pedagógusoknak legyen közös jövőjük Magyarországon.

Teleki-MTI 2

A gimi igazgatójától érdekes módon a Klik tankerületi vezetője egy „közérdekű bejelentés” nyomán kért be iratokat kedden, és keddi leadási határidővel. A tankerületi vezető arra volt kíváncsi, milyen körülmények között mentek el két hete az iskola tanárai Miskolcra tüntetni, és hogyan tájékoztatták erről a szülőket a Herman Ottó Gimnáziumot támogató nyílt levelükről. Pukli igazgató nem titkolta, szerinte a levelet azért kaphatta, mert „kihúzta a gyufát” a Kliknél, azaz a Fidesznél.

A demonstráción felolvasták Pilz Olivér, a tiltakozást elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsa elnökének üzenetét: ebben támogatásáról biztosította Pukli Istvánt. A tömeg azt skandálta, hogy „Nem félünk!”

Pedig amerre a szem ellát, rendőrautók sokasága és kamerás furgonok láthatóak, amelyeket maximum egy UTE–Fradi-meccsre vezényelnek ki a rendőri vezetők. Elrettentésnek vagy épp pszichés eszköznek nem rossz, de kevés. Ma már nagyon, kevés valljuk be.

Kálovics Enikő, a Független Diákparlament képviselője és szóvivője, a tüntetés szervezője azt mondta, azért küzdenek, hogy a diákoknak és a pedagógusoknak legyen közös jövőjük Magyarországon. Kálovics arra kérte a szülőket, hogy – a Facebookon szerveződő tiltakozáshoz csatlakozva – ne engedjék iskolába gyerekeiket február 29-én.

A tüntetésen a Párbeszéd Magyarországért  tájékoztatása szerint részt vett a párt társelnöke és országgyűlési képviselője, Szabó Tímea, Karácsony Gergely, a PM társelnöke és Zugló polgármestere, valamint Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere is.

Pukli István ügyéről Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője is beszélt. Tóbiás szerint Puklit a kormányoldal korábbi MSZP-tagságával próbálja lejáratni. Az MSZP elnöke azt mondta, hogy nincs személyes közeledés pártja és az iskolaigazgató között, de visszavárja őt az MSZP-be.

Nagyon sajnálom, hogy elment, (…) és nagyon örülnék, ha visszajönne – mondta Tóbiás József.

Pukli 1997 nyarán lett az Ifjú Szocialisták Mozgalmának tagja, még abban az évben megalakította társaival a mozgalom szekszárdi alapszervezetét, és tagja lett az MSZP-nek is. Pukli 2007-ig volt a párt tagja, kilépésének oka elmondása szerint Gyurcsány Ferenc volt.

(Fotó: MTI)