hirdetés

A TEK sem úszta meg a Fidesz belvárosi feljelentőemberének a ténykedését. Tényi István ugyanis a Legfőbb Ügyészséghez fordult, mert szerinte valótlan állításokat, amelyek a köznyugalom megzavarására alkalmasak, büntetlenül senki nem tehet. Nos a kormánypártot kedvelő  úr ténykedése megmosolyogtató, hisz ezen feljelentetések kettős célt szolgálhatnak. Egyrészt valóban, ha valami zűrös, akkor lehet eljárni, nyomozni, felelősségre vonni. Másrészt, ahol gond van, ott esetleg egy ilyen lépéssel tisztára lehet mosni sok sok mindent. Azt azért tisztázni kell, hogy a TEK nem egy nyomozószervezet, nem egy rendőrség. Nem sztárok és celebek csapata a TEK, akik imádnának a kameráknak pózolni és beszélni. A TEK elfogásokra specializálódott szerv. 

TEK1

Tényi István tett bejelentést „ismeretlen elkövető ellen” közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt. A Legfőbb Ügyészségnek címzett beadványában részletesen felidézte az elmúlt napok sajtóhíreit, amelyekből kiderült, hogy a Terrorelhárítási Központ, azaz a TEK nem nemzetközi beágyazottságú szélsőségesekre, hanem olyan fiatalokra csapott le, akik világháború-rajongók és az erdőben találtak fegyverrelikviákat.

Tényi István beadványában emlékeztet rá, hogy a Büntető Törvénykönyv paragrafusai szerint:

Aki a köznyugalom megzavarására alkalmas olyan valótlan tényt állít, híresztel, vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a közveszéllyel fenyegetés a köznyugalmat súlyosan megzavarta.

A bejelentő szerint a közveszély fogalmát a törvény nem határozza meg, kimunkálását a bírói gyakorlatra bízza, a közveszéllyel fenyegetés megvalósulása jellemzően verbálisan „tudatosan valótlan tény állításával” történik. Tényi a mostani TEK-ügyben idézi a Fővárosi Törvényszék sajtóközleményét, amely szerint:

Nincs arra semmilyen adat, hogy az édesanyjával és nevelőapjával élő, a II. világháború iránt hobbiszinten érdeklődő terhelt bármilyen kapcsolatban állna szervezett bűnözői csoportokkal, terrorszervezetekkel, vagy hogy megszerzett tudását és vegyi anyagait a közrend vagy személyek élete ellen kívánta volna fordítani.

A Terrorelhárítási Központ részéről ezzel szemben a nagy nyilvánosság előtt az hangzott el, hogy szélsőséges nézeteket valló figurákat fogtak el, akik robbanóanyaggal, csőbombákkal rendelkeztek, illetve a házkutatás során „bombalaboratóriumot” fedeztek fel. Ezzel szemben a valóság az lehet – amelyet a Fővárosi Törvényszék állít –, hogy a gyanúsítottak autójuk csomagtartójában az igazoltatásnál talált fémtárgyakat (páncéltörő gránát, repeszgránát, tojásgránát, lőszerek) egy Veszprém melletti erdőben, fémkereső segítségével találták meg elfogásuk előtt két nappal, „azzal a céllal, hogy azokat lakásukra szállítsák”.

Ez a cselekmény nem fenyegeti/fenyegetheti a közrendet. Tényi szerint a párizsi terrortámadás után az illetékes szerveknek, hatóságoknak fokozott figyelemmel kell eljárni nemzetbiztonsági kockázatot jelentő ügyekben.

Valótlan állításokat, amelyek a köznyugalom megzavarására alkalmasak, büntetlenül senki nem tehet.

A jelenleg elérhető információk, a Fővárosi Törvényszék közleménye nem támasztják alá a TEK valótlan híreszteléseit, amelyek miatt a közvéleményben joggal alakulhatott ki az az érzés, hogy ismeretlenek bombákkal, „bombalaboratóriummal”, gránátokkal, lőszerekkel, szélsőséges eszméikkel a párizsihoz hasonló akciót/akciókat hajtanának végre.

A híresztelések objektíve alkalmasak lehetnek a köznyugalom megzavarására, arra az eshetőségre, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget(ett).

Tényi István a vonatkozó rendelkezések alapján az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kéri.

Természetesen az ügyben sok rendőr és volt zsaru is kinyílvánította véleményét. A legütősebb megjegyzést az olajügyeket feltáró nyomozó, Karancsi Tibor tette, aki szintén sokat köszönhet a minisztériumnak.

Bizony-bizony, ilyen kijelentéseket tenni a médiában, az ország nyilvánossága előtt, a mai terrorveszélyes időszakban, rendkívül nagy felelőtlenség volt, s tette ezt azért, hogy az általa vezetett apparátust sztárolja – nyilatkozta Karancsi Tibor, ny. rendőr, a Facebook-oldalán.

Persze az is tény, hogy nagyon úgy tűnik, a TEK vezérének a helyére pályázik valaki, vagy már van is egy önjelölt személy. De az is lehet, hogy a Belügyminisztérium fő kommunikációs pozíciójára hajt valaki. Egyre jobban nyírják ugyanis a TEK vezérét, Hajdu Jánost, és így közvetve a belügy fő kommunikációs felelősét is, az elbaltázott nyilatkozatok végett. Mert azt nem szabad elfelejteni, hogy a TEK nem egy kommunikációs szakgárda. Arra van a belügy és a TEK kommunikációs csapata, akik mind-mind állítólag harcedzett profik, akik mindent tudnak, és akik majdnem kiválóan készítik fel a főzsarukat. Vagy épp nem.

Nos, Hajdú János profi testőr, profi kommandós, egy modern kori akcióhős  aki évekig ingyen volt Orbán Viktor személyes testőre, és aki ellen többek között a belügyminiszter jelenlegi fő bizalmasának számító Bolcsik Zoltán, az NVSZ vezetőjének tudtával indítottak büntetőeljárást, és aki anno sajnos nem védte meg az alaptalan vádaktól Hajdut. Bolcsik akkoriban annak a magyar FBI-nak, azaz a KBI-nek volt a vezetője, amelynek a bevetési egységét vezényelte épp Hajdu. Épp a Hajdu elleni eljárásnak köszönhetően történhetett meg az a tragédia is, amikor elfogás közben lelőtték a magyar FBI főnyomozóját, Borsós Józsefet, aki épp egy rablót akart elkapni. Bár ez a feladat a Hajdu-féle bevetési egység feladata lett volna, de ugye őket fontosabb volt felfüggeszteni, lejáratni, megszüntetni és bíróság elé állítani. Persze emiatt sem vette elő senki Hajduék rosszakaróit. Mindenki csak hallgatott.

Már várható volt, hogy a TEK vezérét előbb-utóbb valaki vagy valakik kikezdik majd. Tény kérdése, hogy Hajdu volt az a felfüggesztett rendőr is, aki anno 2002-ben az MTV legnézettebb műsorának, a Kékfénynek a stábjával elindult, hogy feladja magát nekik a móri brutális vérengzés egyik feltételezett elkövetője. Hajdut azonban megfenyegették, hogyha megy, és el meri fogni H. Szilárdot, akkor hadbíróság elé állítják.

Nos, mi nem bántanánk és nem cikiznénk a TEK vezérét. Nem érdemli meg egyszerűen. Sokkal jobban megérdemelné a cikizést az, aki rosszat akar neki.