hirdetés

Nagy felhajtás lesz ma a Liszt Ferenc reptéren. Most adják át a brit hatóságoknak azt a két, korábban a terrorizmust támogató angol állampolgárt, akiket Magyarországon fogtak el a rendőrök november közepén, Lökösházán egy vonaton, teljesen véletlenül. A két kiadatási őrizetben lévő britet a TEK adja át. A két férfit azért ítélték el Angliában, mert támogatták az IÁ terrorszervezetet.

iszlám szó 2

Trevor Brooks és Simon Jonathan Keeler korábban terrorizmus finanszírozása miatt voltak büntetve Angliában, november közepén egy Bukarestbe tartó vonaton igazoltatták, majd állították őket elő a magyar rendőrök.

Sem a magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, sem az állampolgárságukat nem tudták igazolni, előkészítő őrizetbe kerültek. A két férfi a brit terrorellenes törvények alapján engedély nélkül nem is hagyhatta volna el az Egyesült Királyság területét. Mivel ezt megtették, múlt kedden a schengeni körözési rendszerben megjelent mindkettejük ellen az európai elfogatóparancs.

A két férfi az angol sajtó szerint rendszeres résztvevői és szónokai szélsőséges iszlamista megmozdulásoknak. Korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt kétszer ültek börtönben. 2009-ben szabadultak, és az ítélet szerint a szabadulásukat követő tíz évben csak hatósági engedéllyel hagyhatták volna el Angliát.