hirdetés

Aggódnak a tanárok. A kormány által bejelentett április 19-ei iskolanyitásra ugyanis nem minden tanár lesz beoltva és nem mindegyiknél telik el az oltás és a nyitás között két hét így a védettség sem alakulhat ki. Így a sulik későbbi kinyitását kérik az illetékes döntéshozóktól.

 

Az oktatásban dolgozókat és számos egészségügyi szakembert nyugtalansággal és félelemmel tölt el, hogy az első oltást követően akár napokon belül, a hétvégén kiadott rendelet szerint április 19-től vissza kell térni a tantermekbe – írja nyilatkozatában több nagy hazai, pedagógusokat képviselő szervezet.

A tanárok oltása ugyanúgy önkéntes alapon, regisztráció után történik, ahogy mindenki másé. Éppen ezért azt szeretnék többek között a Pedagógusok Szakszervezetének, illetve a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviselői, hogy a kormány biztosítsa az oktatásban dolgozók számára a biztonságos munkavégzés feltételeit. Azaz a jelenléti oktatást csak akkor írják elő, amikor az oltások után a beoltott pedagógusoknál kialakult a teljes védettség.

Kérjük, hogy a kormány ne ragaszkodjon az iskolák újranyitásakor egy olyan fiktív dátumhoz, amikor az oktatásban dolgozók sokaságának védettsége biztosan nem elégséges, hanem az egy hétvége alatt megszervezett tömeges oltás után biztosítsa az immunizációhoz szükséges megfelelő időszakot.

Galgóczi Ágnes szerint június elejéig 3 millió ember kaphatja meg a vakcinát.

Mint érvelnek, Müller Cecília országos tiszti főorvos is rendszeresen felhívja a figyelmet, hogy a koronavírus elleni oltás nem ad azonnali védelmet, akár két-három hétre is szükség lehet ahhoz, hogy a megfelelő immunizáció kialakuljon. Arról nem is beszélve, hogy a beoltottak teljes védelme a vakcina második adagját követően alakul ki. (Például a Pfizer, a Szputnyik és a Sinopharm második adagja 3 hét múlva adható be.)

A nyilatkozatot aláírók:

• Duda Ernő professzor emeritus, az MTA doktora, genetikus, virológus, immunológus;
• Balkányi László PhD, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ volt tudásmérnöke;
• Szabó Zsuzsa elnök, Pedagógusok Szakszervezete;
• Komjáthy Anna országos választmányi elnök, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete;
• Gyimesi László alelnök, Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete;
• Tóth József elnök, Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet;
• Bardócz-Tódor András társelnök, Keresztény Pedagógusok Szakszervezete.