hirdetés

Budapesten több mint félezer riasztották a tűzoltókat. Az erős szél vitt mindent és döntött amit csak tudott. Egy rendelőintézet, egy óvoda és egy posta tetejét szó szerint letépte. Sok autó rongálódott meg. Vasúti vezetékek szakadtak el. S volt ahol 127 km/h sebességgel tombolt a vihar.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a János-hegyen 127 km/órás széllökést mért, az Időkép siófoki szélmérője 126 km/órásat. A portál videója szerint Kékestetőn is viharos szél támadt, amely a fagypont alatti hőmérsékleten hordani kezdte a talajon lévő havat:

A viharos szél miatt vasárnap délutánig 550 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, a legtöbb segélyhívás Budapestről és Pest megyéből érkezett – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

A legtöbb helyen letört faágak, kidőlt fák adtak munkát a tűzoltóknak. Sok fa utakra, házakra, kerítésekre, autókra és elektromos vezetékekre dőlt, a szél épületek tetőszerkezetét is megrongálta.

A fővárosban egy rendelőintézet, egy óvoda és egy posta tetejét bontotta meg, és volt, ahol kidőlt fa vagy épületről lehulló cserép rongált meg autókat.

Ugyancsak Budapesten és Székesfehérváron jelzőlámpákat szakított le a viharos szél, a Pest megyei Dabason és a Győr-Moson-Sopron megyei Nyúlon pedig elektromos vezetékekre dőltek fák. Sok riasztás érkezett Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, Alattyánban például nagyfeszültségű vezeték szakadt el.

Az érintett területeken folyamatosan dolgoznak a tűzoltók. Az OKF a károk felmérését javasolja a lakóingatlanok körül, és azt kéri, hogy a leszakadt elektromos vezetéket, sérült közműveket, veszélyesen megdőlt fákat a 112-es segélyhívón jelentsék be.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szinte az egész országra első- vagy másodfokú riasztást adott ki. A honlapjukon látható figyelmeztetés szerint csak néhány délnyugati járást nem érint a viharos időjárás.
Fennakadások a vonatközlekedésben is

Tolnanémedi és Pincehely között leszakadt a felsővezeték, a vonatok nem közlekedhetnek, ezért a Budapest-Pusztaszabolcs-Dombóvár-Pécs vonalon jelentős késésekkel kell számolni – közölte a Mávinform vasárnap az MTI-vel.
A közlemény szerint a MÁV-Start pótlóbuszokot rendelt, amelyek várhatóan 16 órától szállítják az utasokat Pincehely és Tolnanémedi között.

Késnek a vonatok a záhonyi vonalon is, mivel Cegléd és Abony között egy tehervonat mozdonyának áramszedője letört és a felsővezeték is megsérült mindkét vágányon – közölte a Mávinform vasárnap kora délutánl. A Cegléd és Abony között átmenetileg nem közlekedhetnek a vonatok. Cegléd és Szolnok között pótlóbuszok viszik az utasokat.

A vonatok menetideje jelentősen megnőtt a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon. Az InterCity vonatok kerülő útvonalon, a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon haladnak – írták.

Délelőtt egy a Nyugati pályaudvarról Szegedre tartó vonat áramszedője tört le Nagykőrös állomásnál, megrongálódott a felsővezeték is, emiatt késnek a vonatok a szegedi vonalon.

 

( Balu)