hirdetés

 

Bár a jól működő minipártok biztosan nem tudnak beleszólni a hétvégi választások kimenetelébe, mégis nagy szükség van a munkájukra, az iránymutatásukra. Jó Példa erre a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, melynek tagjai félezer sportrendezvényt szerveztek, támogattak az elmúlt ciklusban.

sem 11Egy kispártnak – a szavazók részvételi arányától függően – mintegy 50 ezer voksra van szüksége, hogy elérje az 1 százalékot, és ezzel megkapja az az életben maradáshoz szükséges állami támogatást. Négy éve a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártnak (SEM) még nem sikerült átugrania ezt a küszöböt, de a szimpatizánsok adományaiból mégis fenn tudott maradni. Olyannyira, hogy 2014 óta az ország valamennyi megyéjében, nagyvárosában szervezett mintegy félezer sportrendezvényen rendezőként és támogatóként is hallatott magáról.

„Idén több, mint 30 ezer támogatói ajánlást kaptunk, szóval most kis szerencsével akár megszerezhetjük a szavazatok 1 százalékot. Jelöltjeink személye adja a SEM hitelességét – véli Kovács András, a SEM elnök-listavezetője, aki éveken át Nepálban túravezetőként dolgozott, megmászta a Kilimanjaro 4895 méter magas hegycsúcsát. Ha politikusként nehézségekbe is ütközik, a hegyekben szerzett tapasztalataiból merít erőt a további küzdelemhez.

A színeinkben orvosok, testnevelő tanárok, edzők indulnak a hétvégi választáson, akik személyes példamutatással hirdetik az egészség fontosságát. Célunk, hogy egyre több fiatalt már gyerekkortól megnyerjünk a sport ügyének. Számunkra a fizikai és szellemi frissesség mellett a mentális egészség is nélkülözhetetlen. Ezért olyan programot dolgozunk ki, ami már óvodás korban közelebb hozza a sérült gyerekeket az egészséges kortársaikhoz.”

A választás apropóján sokakban felvetődött a kérdés, vajon szükség van-e a SEM-hez hasonló minipártokra? A társadalmi hasznosságukat vizsgálva egyértelműen igen a válasz.

A teljesség igénye nélkül említeném a bonyhádi mentőállomás felújításáért szervezett futóversenyt, amin támogatóként is jelen voltunk. Azt tervezzük, hogy az elkövetkező négy évben is hasonló, jó ügyek mellé állunk majd. Korábban Svédországban, Finnországban kommunikációs tréningeket, képzéseket tartottam. Ott láttam, hogy a nyugdíjas korú, idős emberek tömege kirándul, túrázik a hegyekben. Ezt szeretnénk Magyarországon is elérni, hiszen gyönyörű erdeinkben, hegyeinkben kialakított biztonságos utak, sétaösvények csábítanak a kirándulásra. Célunk, hogy itthon a finn oktatási rendszer honosításával, a házi feladat minimalizálásával csökkentsük a gyerekek túlterheltségét. Elismerjük és elfogadjuk a mindennapos testnevelésóra szükségességét, de ehhez haladéktalanul biztosítani kell a szükséges feltételeket, például a jól felszerelt tornatermeket, öltözőket, sporteszközöket. Hisszük, hogy a fizikai és szellemi jólét, a stresszmentes élet, a rendszeres sportolás mind-mind napi politika felett álló érdek, amihez nincs szükség politikai ideológiára, politikai értelemben vett jobb-vagy baloldali betagozódásra.-mondta a SEM elnöke.