hirdetés

A rendőrség bekeményített. Töröltették ugyanis az amerikai Associated Press munkatársának felvételét, mert rögzítette, ahogy egy rendőrkutya rárontott a menekültekre a röszkei határnál – állítja a hírügynökség. Az AP tiltakozik a rendőri intézkedés ellen, mely során munkatársukat rövid időre fogva is tartották, elmondásuk szerint megfélemlítették. A nemrég a közösségi oldalon alsógatyában pózoló kormányszóvivő hasznosan szólt hozzá a témához, szerinte  a kutyák ugathatnak. Szerintük is és amelyik ugat az nem harap, szerintünk.

röszke-szegedma.hu

Állítólag a hétvégén az AP röszkei tudósítója, Luca Muzi rögzítette a menekültek éjjeli határátlépését, mikor az egyik rendőr ráengedte az egyik kutyát a mezőn átsétáló menekültekre, rájuk rontva komoly riadalmat váltva ki közöttük. A földre döntött menekült a kutya alatt könyörgött, hogy vegyék le róla az állatot, “Kérem, kérem, menekült vagyok!” – kiabálta kétségbeesve. A rendőrök látták, hogy felvétel készült, így félrehívták a tudósítót, aki állítása szerint azonosította magát a rendőrnek, majd megpróbált elsétálni.

A rendőrség ezt nem engedte, állítja az AP embere Muzi, majd mikor a szerkesztőjét és két másik helyszíni munkatársát akarta felhívni, ezt sem engedték neki. Egy sötétebb részre vezették a mezőn, ahol a felvétel bemutatása után arra kötelezték, hogy két teljes nap nyersanyagát törölje a gépéről. Azt mondja az újságíró, hogy rendőrkutyákkal körbevéve, megfélelmlítve eleget tett végül a “kérésnek”.

Az AP ezt nem hagyta annyiban. Kovács Zoltán kormányszóvivő felé intézett levelükben az AP szerkesztői elfogadhatatlannak nevezték a rendőrség eljárását. Mint írták, a tudósítóknak biztosítani kell, hogy a fizikai sérülés kockázata nélkül készíthessék a felvételeiket, illetve ne kelljen attól félniük, hogy a kormány törölteti legálisan készített felvételeiket.

A kormányszóvivő kikérte a rendőrség véleményét is az esetről. Válaszában egy másik verziót vázolt fel, amely szerint a rendőrök valóban ellenőrizték a kamera tartalmát, de nem találtak rajta ilyen felvételt, így nem is volt mit törölni. Kovács szerint a rendőrkutyák az eset során végig a pórázukon voltak tartva. “A kutyák ugathatak” ugyanis erre vannak kiképezve, hogy riasztóak legyenek Kovács szerint. Szerinte a kutyák nem támadtak meg senkit.

Muzi szerint csak a felvételek törlése után kapta vissza okmányait, és így hagyhatta el a helyszínt.

Mi úgy véljük, ha igaz az AP állítása akkor valamiféle jogszabályba ütköző történt a rendőrség részéről. Feltehetőleg a rendőrség ki is vizsgálja majd és természetesen mindent helyén valónak találnak majd az ügy kapcsán. Esetleg még az AP operatőre fog majd gondba kerülni, hogy olyat állított, amit nem fog tudni bizonyítani. Sajnos volt már arra példa, hogy a rendőrök más stáboktól is ilyet kértek, de azok nem tettek eleget a rendőri kérésnek, igaz azon újságírók harcedzett brigád volt, tudták mi a joguk, mit tehetnek és néha azt is vállalták, hogy fogdára vigyék őket..