hirdetés

 

Picit el van keseredve a rendőrség munkája miatt Hadházy Ákos. A szekszárdi túlárazásos beruházások ügyében indított nyomozást ugyanis úgy zárták le , hogy meg sem kérdezték Szekszárd fideszes városvezetőit, pedig hangfelvétel bizonyította, hogy úgy járultak hozzá a helyi óvoda építéséhez, hogy tisztában voltak a beruházás súlyos túlárazásával. Hadházy és sok millió választó jobb, ha hozzá szokik, hogy lesznek még hasonló furcsaságok olyan ügyekben, ahol kormánypárti politikusok érintettek.

hadházy lmpHadházy Ákos, az LMP alelnöke csütörtökön a legelső korrupcióinfón bemutatott szekszárdi óvoda-beruházás ügyének két éves hatósági kálváriáját mutatta be.

Hadházy 2016 januárjában hozott nyilvánosságra egy 2012-es hangfelvételt, amelyen a szekszárdi polgármester magyarázta, hogyan működik Magyarországon a közbeszerzések rendszere, hogyan házalnak az előre lezsírozott projektekkel a bennfentes cégek. A felvételen egyértelműen elhangzik, hogy az óvodaépítést túlárazott ajánlattal pályáztatták.
A képviselő feljelentést tett, és bemutatta a hatóságoknak, hogy egy szakértői vizsgálat, hol talált megdrágított elemeket a pályázatban. A képviselő szerint mintegy 50 milliós extraprofit keletkezett kivitelezőnél. A napokban meg az ügyben indított nyomozás lezáró határozatát.

Ebből kitűnik, hogy bár a rendőrség is megállapította, hogy volt legalább 1,5 milliós indokolatlan költség a hatóságok egyáltalán nem hallgatták ki az érintett politikusokat. a lezáró határozat hallgat arról a felvetésről, hogy a hasonló épületek normális 200 ezer ft/nm ár helyett hogyan lett 380 ezer/nm a végső ár, a “nyomozás” mélyen hallgat arról a körülményről, hogy a túlárazott ajánlatot a képviselőkkel azzal fogadtatta el a polgármester, hogy a kötelező önrészt majd a valamilyen módon visszacsepegtetett pénzből fizetik ki.
Hadházy felvétele szerint a képviselők és Ács Rezső polgármester egymás között arról beszélgettek, hogy az uniós pályázatokon természetes a túlárazás, mert így még a 15 százalékos önrészt sem kell végül kifizetniük az önkormányzatoknak.
Részlet ahangfelvételből.
– 85 százalékos támogatottság!
– Igen, igen, de jó az ajánlat, vagyis a pályázati anyag, magas az összeg, ebből az összegből garantáltan meg lehet csinálni, úgy, hogy aki csinálja, azzal meg lehet finanszíroztatni, tehát nekünk nem fog pénzünkbe kerülni.
– Az energetikai befektetések középtávon a legjobb befektetések, mindenki ezt nyomja most.
– Jó, de a lényeg az, hogy ezzel az árral találunk olyan kivitelezőt, aki meg fogja csinálni úgy, hogy nem kell közben fizetnünk. Elég neki akkor fizetni, ha megvan a pályázati pénz. Tehát nem kell megfinanszíroznunk.
– Túl van árazva?
– Igen.