hirdetés

3,6 milliárd forint maradt felhasználatlanul a gyermekétkeztetési és gyermekjóléti támogatási keretből, amire az önkormányzatok pályázhatnak, hogy a rászoruló gyermekeket etethessék. A pénzt a kormány átcsoportosítja: sportcsarnoképítésre és az alcsútdobozi önkormányzat működtetésére is jut belőle. Az önkormányzatok szerint nem is tudtak róla, hogy a megmaradt összegre esetleg lehetett volna pályázni.

menza

3,6 milliárd forintot csoportosít át a kormány az önkormányzatok – fel nem használt – gyermekétkeztetési és gyermekjóléti támogatási keretéből sportcsarnoképítésre, járdafelújításra és egyebek mellett az alcsútdobozi önkormányzat működési támogatására is.

Ez az az állami pénz, amelyre azok a települések pályázhatnak, amelyek nem tudják saját forrásból megoldani a rászoruló gyermekek étkeztetését. Ebből a keretből maradtak meg milliárdok. A baj csak az, hogy az önkormányzatok nem tudtak arról, hogy maradt pénz, és arról sem volt információjuk, hogy lehetett volna-e esetleg még pályázni a megmaradt keretre vagy sem.

Halmi József, Győrteleki polgármestere szerint a két ünnep közötti gyermekétkeztetésre nem is pályázhattak, mert a kincstár azt nyilatkozta, hogy nincs rá forrás.

Pásztor László, Erdőkertes polgármestere pedig úgy fogalmazott, az éves támogatásból kellett volna elvenni, hogy a téli szünetben is tudjanak enni adni a gyerekeknek. 225 napot fizetnek ki az óvodáknál, 180-at az iskoláknál, és abból kell megoldani a szünetben is az étkezetetést.

Ezért minden ebéd egy kicsit soványabb, hogy kifusson az év végéig – mondta Erdőkertes városvezetője, Pásztor László.

A statisztikák szerint a rászoruló gyerekeknek az ünnepek között maximum 1 milliárd forintba került volna az étkeztetése, ami ezen összegből bőven fedezhető lett volna. Igaz, akkor sportcsarnoképítésre nem maradt volna.