hirdetés

Áder János nem nagyon kegyelmezett. A kérelmezők alig egy százalékának adott kegyelmet a köztársasági elnök, de azt nem tudni, hogy ki volt az a szerencsés. Igaz, ezt sosem szokták nyilvánosságra hozni. Azt azonban nem tudni, hogy hány embernek a büntetését függesztette fel feltételesen Áder, mert ezzel is élhet, és mint köztudott, a maffiaügyek egyik pentitójának, azaz bűnbánójának, R. Lászlónak az esetében ezzel élt a köztársasági elnök. Az Esti Újság úgy tudja, a Portik-ügyekben a vádhatóság fontos koronatanúja, K. Györgyike az, aki kegyelemben részesült, hisz erről a Fővárosi Törvényszéken az egyik tárgyaláson szó is esett.  

portik per

Az Igazságügyi Minisztérium a kormány honlapján közzétette a március végéig lezárult kegyelmi ügyek összesítését. E szerint Áder János köztársasági elnöktől az év első három hónapjában 87-an kértek kegyelemet, de közülük 86-ot elutasított Áder, és csupán egy embernek adott kegyelmet.

Az Esti Újság úgy tudja, a maffiaügyekben, de főként Portik Tamás ügyeiben a vádhatóság koronatanúja, K. Györgyike, a maffiavezérnek kikiáltott Portik titkárnője az, aki kegyelemben részesült, hisz elítélték időközben, és kapott 2 év büntetést.

Az alaptörvény szerint egyedül a köztársasági elnök adhat kegyelmet egy már elítélt embernek, ezt a döntést pedig indokolnia sem kell.

Az elnök csak olyan kegyelmi kérvényekről dönthet, amelyeket az igazságügyminiszter, illetve a legfőbb ügyész előterjeszt számára elbírására. Csak az kérhet kegyelmet, akit már elítéltek, de azt még nem hajtották végre. A köztársasági elnök a börtönbüntetést elengedheti, de a kényszergyógykezelést, vagyonelkobzást még ő sem törölheti el.

Az elnöki kegyelem nem ugyanaz, mint az amnesztia, mert az közkegyelmet jelent, és az Országgyűlés hatáskörébe tartozik.

A kormány oldalán közzétett dokumentumból nem derül ki, hogy idén ki volt az a szerencsés, aki egyedüliként kegyelmet kapott, mert a Köztársasági Elnöki Hivatal személyiségi jogokra hivatkozva soha nem árulja el az illető kilétét. Korábban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) már perelte emiatt a hivatalt, de elveszítették a pert.