hirdetés

Bajban az állami cégvezetők. Hitelesítette ugyanis Kész Zoltán független országgyűlési képviselőnek az állami cégeknél alkalmazandó kétmillió forintos bérplafon bevezetéséről szóló népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság.

Matolcsy György

Komoly bajba kerültek azon állami cégvezetők, akik súlyos milliókat visznek haza havonta fizetésként. Nos, ezt elégelte meg Kész Zoltán politikus, aki népszavazási kezdeményezést indított, hogy  megfékezze az állami cégvezetők mesés gazdagodását. A hitelesített kérdés úgy szól:

Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?

Mint közismert, a többségi állami tulajdonú pénzügyi cégeknél, beleértve a Magyar Postát is, havi ötmillió, az energiacégeknél négymillió, a többi társaságnál 3 millió forint is lehet a vezető beosztású munkavállalók bruttó alapbére.

Kész kezdeményezésében szerepel a következő kérdés is.

Ön támogatná, hogy maximum kétmillió forintot keressenek az állami cégek vezetői?

2010-ben a második Fidesz-kormány kétmillió forintban határozta meg az állami vezetők maximális fizetését, de ebből az elmúlt időszakban többször is vita alakult ki. Idén derült ki, hogy például több mint négymillió forintot keres havonta a Magyar Nemzeti Bank egyik ügyvezető igazgatójaként Polt Péter legfőbb ügyész felesége.

A jegybank igazgatóinak jövedelme megfelel a hazai bankszektorban adott átlagos vezetői javadalmazásnak – írta közleményében a Magyar Nemzeti Bank. Közölték azt is, hogy az MNB elnöke, vagyis Matolcsy György és alelnökei a legkevesebbet kereső jegybanki vezetők között vannak Európában. A jegybank egyébként ezzel arra reagált, hogy Polt Péter legfőbb ügyész felesége havi ötmillió forintot visz haza.