hirdetés

Vida Ildikóra nemcsak a közszolgákról szóló, de a NAV-ról szóló törvény is vonatkozik. Ebben nincs olyan kikötés, hogy csak az lehet elnök, akinek nyelvvizsgája van. Miközben a NAV-nál már egy vezető elemzői kinevezéshez is nyelvvizsga kell, legalábbis az adóhatóság álláshirdetéseiben ez szerepel, az elnöknél ez nem szükséges.

Vida Ildiko

Vida Ildikó friss önéletrajzát az amerikai kitiltási botrány után már megpróbálta elérni az Átlátszó.hu, akkor adatigényléssel fordultak a NAV-hoz, kérésüket az állami szerv elutasította, mivel azt nem közérdekű adatnak ítélte meg, egy a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011.évi törvénymódosításra hivatkozva.

A jogszabály módosítás szerint Magyarországon az titok, hogy milyen szakmai út vezet egy tekintélyes állami intézmény vezető pozíciójába, pedig ennek bérezését a magyar adófizetők finanszírozzák.

Az egyetlen fellelhető életrajz több mint tízéves, és abból a korból származik, amikor Vida még 1999-2002 között volt az APEH elnöke, amiből nem derül ki, hogy rendelkezik-e öt éves vezetői tapasztalattal. Az Átlátszó szerint a NAV-elnökkel szemben támasztott jogszabályi elvárások közül éppen Vida Ildikó hivatalba lépése idején vették ki a tisztség betöltéséhez szükséges elvárások közül az ötéves közigazgatási gyakorlatot, az ötéves vezetői tapasztalatot és a kiemelkedő szakmai tekintélyt is.

Az önéletrajzban a másik érdekesség, hogy Vida Ildikónak nincs közgazdasági diplomája, az ELTE-n végzett jogászként és csupán ezzel az oklevéllel rendelkezik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnök asszonya. Ezen az alapon egy közgazdász is lehetne az Alkotmánybíróság tagja.