hirdetés

Még ma is kísért az elbaltázott móri vérengzés nyomozása. Rossz elkövetőket kerestek,majd rossz vádlottakat ítéletek el ártatlanul. Kamu nyomravezetőknek fizettek majd harmincmillió forint jutalmat. Az elrontott nyomozásoknak és ítélethozatalnak azonban a mai napig nincs felelőse, sőt még most is egymás kezét mossák a hatóságok. Ezúttal  a Fővárosi Törvényszék jogerősen utasította el azt a keresetet, amelyben a móri ügyben kitűzött 25 milliós nyomravezetői díjat követelte Sz. István, az aki megtalálta a rendőrök helyett a tettesek fegyvereit, amivel nyolc embert végeztek ki. S ami így lehetővé tette az igaz elkövetők megtalálását.

Mint ismeretes a brutális 2002-es móri vérengzés során rengeteg hibát vétettek a hatóságok. A tragédia napján sietve kiadták közleményben,hogy  Horváth Szilárd az egyik elkövető. Nos a férfi z akkoriban legnézettebb MTV-s műsor stábjának a kíséretében feladta magát, mindenki nagy megdöbbenésére. ez legjobban a rendőrségnek fájt, hisz tudták, hogy feladja magát Horváth, de ők erről tudomást sem akartak venni. Mindent megtettek azért, hogy ez ne így legyen. Kiderült Horváthnak a móri esethez semmi köze. Később elfogták Kaiser Edét és a légiót is megjárt Hajdút. A két férfi hiába bizonygatta, hogy nem voltak Móron, hiába igazolta ezen alibit az osztrák rendőrség is, hisz Kaiser épp egy osztrák pénzváltót raboltak ki,ahonnan kétszázezer eurot vitt el a tragédia előtti napon. A gyilkos fegyverek sem lettek meg. Ennek ellenére egyik ismerősök Kiglich Attila terhelő vallomás alapján  életfogytig tartó büntetésre ítélték őket jogerősen. Kiglich a pentito pedig megkapta a majd 30 milliós jutalmat,egyéb bűncselekményei alól felmentést kapott, sőt a tanúvédelmi programba is bekerült. sokan felháborodtak az ítéleten s nem törődtek bele.  Így fordulhatott elő, hogy egy lelkes erdőjáró és egyben kincskereső megtalálta a móri vérengzéskor használt fegyvereket. A férfi 2006-ban talált egy fémkeresővel a Tatabánya és Tarján közötti erdős területen Skorpió gépfegyver válltámaszt, hátizsákot, lőfegyvereket, lőszereket és egyéb ruházatot. Ezeket a rendőrségnek átadta. Nagy Lászlót és Weiszdorn Róbertet, a 2002-es mészárlás elkövetőit 2007-ben fogta el a rendőrség, a tárgyakról pedig utóbbkiderült, hogy hozzájuk köthető. A lelkes kincskereső férfi szerint járt volna neki a nyomravezetői díj, de a rendőrség ezt nem fizette ki neki, ezért polgári pert indított.

A bíróság szerint azonban a nyomravezetői díjról szóló rendőrségi felhívás alapján a nyomravezetőnek „olyan információval kellett szolgálnia, amelyekből az elkövetők személyi adatai és tartózkodási helyük megállapítható és az eljárás során bizonyítékként felhasználható”, írta közleményében a Fővárosi Törvényszék. A felhívásban emellett az is benne volt, hogy a nyomravezetőnek „konkrét adattal kell szolgálnia a bűncselekmény elkövetőinek kilétére és tartózkodási helyére”.

A bíróság indoklása szerint a felperes által megtalált tárgyak bizonyítási eszközeként szolgáltak ugyan, de a fentiek miatt „nem minősültek a díj kifizetését megalapozó teljesítésnek”. A Törvényszék közölte: az ORFK helyesen járt el akkor, amikor nem fizetett Sz. Istvánnak nyomravezetői díjat.

Emellett egy másik ügyben pedig megállapította a tisztelt bíróság, hogy a móri ügyben koronatanúként ismertté vált Kiglich Attila( pentito) nem követett el hamis tanúzást. A rendőrök értették félre a szavait.

Arról azonban sehol sincs döntés, hogy a kifizetett 30 milliós nyomravezetői díj kit terhel, ki hibázott és ki a felelős ebben. Mint ismert a két akkori NNI  fővezető Bolcsik Zoltán és Zsombók György nem belebukott a móri fiaskóba és ügy botrányaiba, hanem felfelé buktak a ranglétrán és  azt a hivatalt vezetik épp most, amely titkos adatokat gyűjt emberekről és elemez bűncselekményeket.