hirdetés

Hiába volt minden. Hernádi Zsolt ismét felkerült az Interpolnál a nemzetközi körözés alatt álló személyek listájára. A MOL-vezért 2011-ben gyanúsították azzal, hogy ő személyesen és a MOL vesztegetés útján szerezte meg az irányítási jogokat az INA horvát olajipari vállalatban. Hernádi így továbbra sem tud utazni sehova sem hisz az Interpol körözés alapján bárhol kattanhat a csuklóján a bilincs, és így kvázi országőrizetben van, ami jobb sokkal, mint egy háziőriezt.

hernádi 9

Hernádi ellen 2013 őszén adott ki nemzetközi körözést az Interpol, mert nem jelent meg Zágrábban gyanúsítotti kihallgatásán. Horvátországban azzal vádolják, hogy ötmillió euró kenőpénz kifizetéséről intézkedett Ivo Sanader akkori miniszterelnök részére cserébe azért, hogy a MOL megkaphassa az INA irányítási jogait.

A horvát politikus jelenleg is a börtönbüntetését tölti, miután a legfelsőbb bíróság tavaly június közepén megerősítette a korábbi nem jogerős ítéletet, s a Hypo Bank és az INA–Mol-ügyek miatt rá kirótt börtönbüntetést tíz évről nyolc év és hat hónapra csökkentette. A volt kormányfőt 15 millió kuna visszafizetésére is kötelezték.
Hernádi adatlapját 2014 március elején levették az Interpol oldaláról, mert egy vizsgálat idejére felfüggesztették a körözését.
A vizsgálat eredménye indokolhatta, hogy ismét elindították a körözést a MOL-vezér ellen. A nemzetközi bűnüldözési szerv az ügyben vörös jelzést, a legmagasabb szintű riasztást adta ki.
Korábban Hernádi tagadta a vádakat, a magyar bíróság jogerősen felmentette a jelentős kárt okozó csalás és a különösen jelentős vagyoni hátrány okozása miatti vád alól.
A bírósági eljárás hátteréről tavaly júniusban különös részletek szivárogtak ki a lengyelországi lehallgatási botrány során.