hirdetés

Hosszú pereskedés után kiderült: a miniszterelnök személyes utasítására kezdte vizsgálni a Kehi a norvég alapos civileket, köztük az Ökotársat rohanták le, s lepték el ezen szervezeteket a rendőrök. Nos, elgondolkodtató eseménysorozat ez, ha egy demokráciában így mennek a dolgok. Ráadásul időközben ki is derült, hogy nem minden volt rendben ezen erődemonstrációkkal.

Mora Veronika OkotarsA kormány által annyira nem kedvelt Társaság a Szabadságjogokért perelte ki a Miniszterelnökségből, hogy ki volt annak a soron kívüli kormányzati ellenőrzésnek a megrendelője, ami két évvel ezelőtt zajlott a Norvég Civil Támogatási alapból támogatott civilszervezetekkel szemben.

Sokkoló hír érkezett. Most kiderült, hogy a 2014. május 23-án kelt utasítást személyesen Orbán Viktor miniszterelnök írta alá, a kormányfő utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, hogy soron kívül szálljon rá a civilekre.

A 2014 áprilisában indult nyomozás során két év alatt 62 civilszervezetet vizsgált a Kehi, négy alapítvány adószámát próbálták meg felfüggeszteni, a rendőrség 16 hónapon át nyomozott, hét szervezetet ellenőrzött az ügyészség.

Az Ökotárs Alapítvány és társai elleni hadjárathoz teljes vállszélességgel csatlakozott a kormányzati sajtó is. Az eljárásokban egyetlen civilszervezetet sem marasztaltak el, és legalább egy esetben a bíróság is kimondta, hogy az eljárás indokolatlan és törvénytelen volt.

(Fotó: archív, NOL)