hirdetés

Állítólag nem is felújított, hanem egyszerűen új metrókocsikat szállít a 3-as metróhoz az orosz Metrowagonmash cég. Ezzel nem is lenne baj, de az üzlet arról szól, hogy felújított metrók jönnek. Az egyik szakértő szerint a megérkezett vagonon semmi sem felújított, minden új. Egy apró kis darab sincs a régi kocsikból. Az nem világos, hogy miért kellett trükközni az üzlettel.   

új metrokocsi-mti

Aligha felújított metrókocsikat szállít Budapestre a 3-as vonal járműtenderén győztes orosz cég, a Metrowagonmash – írta a Népszabadság. Valójában a kocsin minden új – mondta a lapnak egy névtelenséget kérő szakértő, aki az elsők között nézhette meg kívül-belül az első felújított és múlt héten Budapestre érkezett szerelvényt.

A beszámoló szerint az orosz kocsikról már korábban is rebesgették, hogy ezek valójában nem a kiszállított, végtelenül lepusztult régi szerelvények felújított változatai, hanem régebben legyártott, raktáron maradt újak. Minél többen látják az egyébként biztonsági őrökkel vigyázott új kocsikat, annál többen állítják, hogy a Metrowagonmash hozzá se nyúlt a régihez, egyszerűen újat küldött a kiszállítottak helyett – tette hozzá a Népszabadság.

A Metróért Egyesület már korábban is azt állította, hogy a megadott idő alatt nem lehet felújítani a régi roncsokat, így vélhetőleg a már kész darabokat fazonírozzák át a BKV igényeire.

Erősítette a gyanút az is, hogy a felek a szerződéskötés után szinte azonnal tárgyalásokba kezdtek a módosításokról. A változtatások a lap szerint a győztes ajánlatban szereplő műszaki paraméterek széles körét érintik, így például a fékrendszert, a kerekeket, az alvázat, a motort és a padlómagasság beállítását is.

A Népszabadság szerint azért volt szükség a trükkre, mert másként nem lehetett volna helyzetbe hozni az orosz gyártót. Ha a tendert új szerelvényekre írják ki, akkor a Metrowagonmash messze nem a legkorszerűbb modelljei nagy valószínűséggel alulmaradnak, a pályázati feltételeket pedig nem lehetett volna ennyire testre szabni.

A cikk itt zárójelesen említette meg, hogy a szóbeszéd szerint az észak–déli metróvonal járműcseréje a magyar–orosz gázszállítást és Paksot is tartalmazó „alkutorta” egyik szelete volt.

Az üzletet a lap szerint egyébként is az oroszok kezdeményezték, a Metrowagonmash a Népszabadság információi szerint a BKV egyik korábbi vezérigazgatóját kérte fel a kapcsolatfelvételre, aki saját elmondása szerint a paksi projekt miniszterelnöki megbízottja és, akit nemrég felmentettek egy súlyos, 15 milliárdos hűtlen kezelés vádja alól, de másodfokon újra kezdték a perét az illetőnek és társainak. Ő jelezhette, hogy a 2009 óta sorozatgyártásban lévő szerelvények gyorsan leszállíthatók, és jól illenek a meglévő alagutakba.

Köztes megoldásként egy szűkebb, felújítási tendert hirdettek 2014-ben, amelyre ugyan a vártnál többen jelentkeztek, de a Metrowagonmash mellett végül csak az észtek pályáztak, őket pedig kizárták.