hirdetés

Nem sok honatyát és honanyát érdekelt a devizahitelesek megmentése miatt és a kilakoltatások megállítása végett összehívott rendkivüli parlamenti ülés. 199-ből 38 képviselő jelent meg a parlament rendkívüli ülésén, amelyet az ellenzék kezdeményezett és egyetlen Fidesz–KDNP-s politikus sem volt a teremben. Nem érdekli a politikusokat sok tízezer szavazó sorsa, ami érthető a fizu emelés meg volt már a Parlamentben. 

 

renkivüli ülés parlamentRekordgyorsan, fél óra alatt véget ért a parlament rendkívüli ülése, amelyet a Jobbik, az LMP és a DK képviselői kezdeményeztek függetlenekkel kiegészülve. Az ülés két témája a devizahitelesek kilakoltatásának megakadályozása és az ápolási díjak emelése lett volna.

 

Azért csak volna, mert a témák tárgyalását el sem tudták kezdeni. Ahogy várható volt, a Fidesz–KDNP bojkottálta az ülést, így határozatképtelen volt az Országgyűlés. Márpedig így a napirendet sem tudták elfogadni, csak a napirend előtti hozzászólások hangozhattak el.

 

Ezzel a lehetőséggel csak az ellenzéki frakciók éltek, a Fideszből és a KDNP-ből senki nem jelent meg,. Sőt, a kormány is távol maradt, így egyetlen államtitkár, még az ilyenkor általában kijelölt Dömötör Csaba vagy Rétvári Bence sem reagált az ellenzéki felszólalásokra. Napirend előtt az ellenzékiek mind sérelmezték ezt a távolmaradást.

Mi reménykedtünk, hogy legalább a látszat megmarad és valamelyik államtitkár vagy minisztériumi portás jelen lesz esetleg. Benéztük és tévedtünk.

Varga-Damm Andrea, a Jobbik képviselője az üres kormánypárti padsorokból azt a következtetést vonta le, hogy a Fidesz nem kíván foglalkozni ezekkel a problémákkal. Pedig Orbán Viktor 2010-ben még tiltakozott a családok kilakoltatása ellen, mert szerinte nagyobb terhet jelent a közösségnek gondoskodni az utcára került emberekről, mintha nem volna semmilyen intézkedés. Varga-Damm szerint a szocialista kormányoknak is van felelősségük a devizahitelezés elszabadulásáért, de szerinte akkor jegybankelnökként Járai Zsigmond sem tett meg mindent, hogy ismertesse a kockázatokat.

 

 

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője szintén azt sérelmezte, hogy a Fidesz és a KDNP teljesen távol maradt az üléstől, szerinte igazán bejöhettek volna a „a luxusnyaralásuk” helyett. Szabó emlékeztetett, hogy három nappal egy olyan családot lakoltattak ki a IX. kerületben, ahol egy öt hónapos csecsemő és egy terhes kismama is lakott. Szabó szerint tűrhetetlen, hogy a magát kereszténydemokratának hívó kormány hagyja, hogy utcára kerüljenek ezek az emberek. Szerinte ma százezrek retteghetnek az országban a kilakoltatástól. Szabó sérelmezte, hogy az ápolási díjat képtelen emelni a kormány (58 ezerről szerinte legalább 290 ezerre kellene) , miközben két „semmirekellő” miniszterének havi 5 millióra emelte a fizetését (Bártfai-Máger Andrea és Süli János keres ennyit).

 

Csárdi Antal, az LMP képviselője jelezte, hogy az utolsó pillanatig reménykedett abban, hogy határozatképes lesz az ülés, és megjelennek a kormánypárti képviselők. Arra nem számított, hogy a kormány részéről sem jelenik meg senki. Az „elegancia és a tisztelet” jele lehetett volna, ha megjelennek, és jelzik a Fidesz–KDNP-sek, hogy fontos nekik a devizahitelesek problémája és az ápolási díj emelése. Csárdi jelezte, hogy személyesen is ott volt egy kilakoltatásnál a választókerületében, és minden Fidesz–KDNP-snek a „bőrén kellene éreznie ezt a tragédiát”.

 

Arató Gergely, a DK képviselője szerint azért kérték a parlament összehívását, hogy a választók értesüljenek mindarról, amit nem tudnak meg a kormánypárti sajtóból, a „hazug propagandából”. Arató szerint az ápolási díj havi mértéke most annyi, amennyit „Mészáros Lőrinc 12 másodperc alatt keres meg”. A DK-s képviselő szerint a Fidesz nem érti a devizahitelesek problémáját, és a hatalom szóba állni sem hajlandó a civilekkel, az ellenzékkel, „ez a választók elárulása”. „És még van képük a családok évéről és a magánélet védelméről beszélni!” – mondta Arató.

 

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője megdöbbentőnek nevezte, hogy a kormány részéről sem jelent meg senki, „cinikus és felháborító” szerinte a távolmaradásuk. Tóth szerint nagy az ellentmondás a kormány politikájában, mert miközben szóban a keresztény kultúrát védi, civileket bélyegez meg matricákkal, rendőrökkel viteti el a hajléktalanokat, és rendőrökkel lakoltat ki embereket az utcára. Tóth sérelmezte, hogy miközben a kormány nem emeli a nyugdíjat és az ápolási díjat, addig „Mészáros nem Stróman Lőrinc” 11 milliós órabért kap. Ez a kormány a keresztény értékek nevében „adósrabszolgaságba sodor” több százezer családot.

 

A kormány részéről tehát senki nem reagált az ellenzéki felszólalásokra. Balla György fideszes frakcióigazgató levélben kezdeményezte a szavazógéppel való szavazást a napirendről. Ebből láthatjuk, hányan voltak ott a 199 képviselőből. 38-an szavaztak igennel, 161 képviselő nem szavazott. Tehát még a kezdeményező 40 képviselő sem volt ott. A parlament ülése ezzel véget is ért.