hirdetés

Őrizetbe vették és kezdeményezik az előzetesét a Buda-Cash alapítójának. A nyolc hónapja robbant brókerbotrányok egyik főszereplője volt a Buda-Cash is, ahol igen nehézkesen történt gyanúsítás. Így picit fura, hogy több mint 8 hónap elteltével újabb gyanúsítások történtek és újabb kényszerintézkedést kért a rendőrség. Az egyik őrizetbe vett üzletember nem más, mint P. Zoltán, a Buda-Cash alapítója. Az ismert üzletembert csalással gyanúsítja a Nemzeti Nyomozó Iroda, azaz a magyar FBI.  

pintér zoltán-budacash-index

A rendőrség annyit közölt, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda csalás megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a két gyanúsítottat. Egyiküket őrizetbe vették, és kezdeményezték előzetes letartóztatását, társa szabadlábon védekezik.

Mint ismeretes, a Magyar Nemzeti Bank február 24-én jelentette be, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét, és felügyeleti biztosokat rendelt ki a tudomására jutott visszaélésgyanús esetek miatt. A jegybank feljelentést is tett a rendőrségen. Az MNB a Buda-Cash tulajdonosain keresztül szoros összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bankcsoporthoz (DRB) tartozó négy banknál, takarékszövetkezetnél korlátozta a betétkifizetést, és felügyeleti biztosokat rendelt ki.

A rendőrség csalás és a számvitel rendje megsértésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást. A gyanú szerint a brókerek négy bankot és rajtuk keresztül kisbefektetők ezreit károsítottak meg összesen 62 milliárd forinttal.

Március 9-én több helyszínen egy időben tartottak házkutatásokat. Tíz embert állítottak elő, egyet tanúként, kilencet gyanúsítottként hallgattak ki. A rendőrség négy ember előzetes letartóztatását kezdeményezte, közülük a Fővárosi Törvényszék március 18-án a Buda-Cash vezérigazgatójának és két vezérigazgató-helyettesének előzetes letartóztatását rendelte el jogerősen, ezt később meghosszabbították.