hirdetés

Eredménytelenül fejezte be a Nemzeti Nyomozó Iroda az 1999-es Seres-gyilkosság nyomozását, ezért a Fővárosi Főügyészség megszüntette a büntetőeljárást az ügy két gyanúsítottjával, Portik Tamással és Bíró Lászlóval szemben. Az alvilági vezérnek kikiálltott Portik így megúszott egy újabb vádat s ezzel súlyos évtizedeket spórolt meg. Tény , hogy várható volt ez a nyomozás kipukkad, hisz a másik gyanúsított az útlevelét is visszakapta, ahogy megszüntették előzetes letartóztatását.

seress gyuilkosság

A Fővárosi Főügyészség az ügy megszüntetését azzal indokolta, hogy a széleskörű nyomozás során beszerzett bizonyítékok nem voltak elegendőek ahhoz, hogy Portikék ellen vádat emeljenek. Pedig információink szerint az Energol-vezérre többen is terhelő vallomást tettek. Mivel értesüléseink szerint a nyomozásnak nem volt más iránya, valószínűleg sosem fog kiderülni, hogy ki és miért ölette meg a 90-es évek éjszakai életében meghatározó szerepet betöltő 45 éves vállalkozót.
Danyi Csaba, Bíró László jogi képviselője már korábban is úgy nyilatkozott portálunknak, hogy jó esély van rá, hogy ügyfelével szemben meg fogják szüntetni a nyomozást, mivel a rendőrök egyetlen egy tárgyi bizonyítékot sem tudtak felmutatni, ami ügyfele bűnösségét bizonyítaná, hiszen sem az előkerült fegyveren, sem a motoron nem találták meg Bíró DNS-ét. Persze tény kérdése, hogy Bírót anno úgy engedték ki az előzetes letartóztatásból, hogy rögtön a kezébe nyomták az elvett útlevelét is. Így pedig már régóta sejteni lehetett, hogy ebből az ügyből bizony semmi de semmi nem lesz.
A hatóság a nyomozás lezárásáig azt feltételezte, hogy Portik Tamás megbízásából, a Bíró László vezette motorról – a 2002 januárjában családjával együtt Tárnokról eltűnt – Radics Attila lőtte le Seres Zoltánt és olasz üzlettársát, Sforza Nazzarenot. Portikot és Bíró Lászlót a rendőrség 2012. augusztus 13-án gyanúsította meg a bűncselekménnyel. Úgy tudjuk, hogy Portikra a 2007-ben 12 évre ítélt egykori Conti Car főnök, Radnai László, valamint K. Györgyi, az olajos vállalkozó volt bizalmasa tett terhelő vallomást, de információink szerint az 1996 novemberében több lövéssel megsebesített egykori fogathajtó, Lakatos Csaba is beszélt arról a rendőröknek, hogy konfliktus volt Seres és Portik között.
Mint ismeretes Seres Zoltánt 1999. április 12-én, egy hétfő délutáni napon Tahitótfaluban, a Táncsics utcában ölték meg. A Kawasaki motorral érkező merénylők nem csak vele, hanem olasz üzlettárásával, Sforza Nazzarenoval is végeztek. Ő órákkal később, a kórházban hunyt el. Az autóban ült egy BRFK-s nyomozó is, aki épp nem dolgozott aznap és túlélte a véres leszámolást. Hogy miképp azt ma sem tudni. De erről ma már sokan hallgatnak, szóba sem hozzák. Pedig így volt. A kocsi az Ak-47-es gépkarabélyból leadott, legalább 15-20 lövés után az egyik családi ház falába csapódott. A gyilkosok, miután meggyőződtek a célszemély haláláról, a fegyvert eldobták, majd elhajtottak. Motorkerékpárjukat – amit a merénylet előtt újsághirdetés alapján vásároltak – Leányfalunál, egy focipálya közelében szintén hátrahagyták, onnan ismeretlen járművel mentek tovább. Szinte biztosra vehető, hogy a merénylők pontosan tudták Seres napirendjét, információikat az áldozat belső köreiből szerezhették. Az is beszédes, hogy Seres ukrán testőreinek BMW-je Kisoroszinál valamiért lemaradt. A nyomozók először azt feltételezték, hogy külföldi lehetett a gyilkos, sőt korábban egy olyan verzió is felvetődött, hogy – az 1997-ben már Seres ellen egy merényletet megkísérlő – szlovák Jozef Rohác ülhetett a motoron. Ezt a verziót később elvetették.
Seres Zoltánt sokáig az alvilág megkérdőjelezhetetlen urának tartották, ő volt az első milliárdos az alvilágból, eltüntetésével pedig lezárult a Prisztás József 1996. november elsejei lelövésével kezdődött maffiaháború és ekkor vette át a vezető szerepet a Portik Tamás, Drobilich Gábor és Ferencsik Attila által fémjelzett energolos csapat, valamint ezután kezdett el terjeszkedni a Vizoviczki-birodalom.