hirdetés

Újabb akadályt gördítettek a ligetvédők a Városligetben folyó bontások útjába. A radikálisabb ligetvédők 8 órás ellenállás után azonban feladták pozíciójukat, és kiengedték a sittet szállító teherautókat a volt Hungexpo-telekről, azaz a Ligetből. Nem volt erre engedélyük és vita is kialakult, ki mit tehet, és hogyan. Az sajnos még mindig nem derült, ki, hogy van-e mérgező azbeszt a sitt között, amit visznek Fótra a teherautók, vagy sem. A Greenpeace szeretett volna bejutni vizsgálódni, de ők nem kaptak erre engedélyt, mondván, a politikai hisztériakeltésben akarnak csak részt venni.

magyar azbeszt mentesítők szövetsége borsody gábro.vsTizennégy millió forintra becsülte a pénteki napra eső kárt a ligetberuházás helyszíneit biztosító őrző-védők szóvivője.

Mint ismeretes, a ligetvédők egy csoportja, a vegánok, akik az építési terület egyetlen működő bejáratánál táborozik, reggel 7-kor paddal torlaszolta el az utat a teherautók előtt. Négy 16 tonnás kamion vesztegelt délután kettőig, megpakolva építési törmelékkel, amikor útjukra engedték őket, némi rendőri felszólításra.

A Szűcs Fuvar Team Kft. járművei napok óta hordják a sittet a fóti lerakóba, eddig ötven fuvar ment ki. A ligetvédők most látták elérkezettnek az időt, hogy lezárják az utat, azt gyanítva, hogy törvényt sértve, az emberi egészséget veszélyeztetve azbeszttartalmú építési törmeléket visznek el és raknak le egy fóti szemétbányában.

– Ami az azbesztet illeti, az biztos, hogy az őrbódé hullámpalája abból készült. Ez azonban csekély veszélyt jelent – ezt már Borsody Gábor, a Magyar Azbesztmentesítők Szövetségének (MASZ) elnöke mondta a helyszínen. A szervezetet a Városliget Zrt. megbízásából engedték be a Hungexpo-telekre, ahol mintavételt végezhetett. Borsody azzal indokolta kijelentését, hogy jelenleg Magyarországon 120 millió négyzetméternyi pala található. A nagy kockázatot a szórt azbeszt jelenti, de annak első körben nem találták nyomát. Az elnök mindenre kiterjedő alapos vizsgálatot ígért.

A Hungexpo-telken nemcsak a MASZ vett mintákat, hanem a zöldhatóság is. A Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya délelőtt vizsgálódott. Ahogy megtudtuk, nemcsak a törmeléket ellenőrizték, hanem a talajból is vettek mintát egyméteres mélységben.

A helyszínen megjelentek a Greenpeace szakértői is, akik harmadik napja szeretnének egy független labort bejuttatni az építési területre, de a Városliget Zrt. válaszra se méltatja őket. A Városliget Zrt. állásfoglalásában azt írta, politikai motivációjú hisztériát táplál a Greenpeace Szabó Rebeka PMS-s zuglói alpolgármesterrel együtt. A Hungexpo-területen talált azbesztcement ugyanis nem jelent veszélyt a környéken élőkre és a park látogatóira.

(Fotó: mandura, vs)