hirdetés

Az első igazi könnyítés a hiteleseknek! Most már a kormánynál pattog a labda, hogy valódi segítséget nyújtson! Az árfolyamrés tisztességtelen, döntött a Kúria. Így akár a hitelösszegek egy-két százalékát is visszakaphatják az emberek, természetesen ha a kormány törvényi szintre emeli.Milliók várták a jogegységi döntést; az épületet rendőri sorfallal vették körbe, és csaknem félszáz tüntető is megjelent.

– A jogegységi döntés önmagában nem jelent semmit, csak ajánlást tesz a bíróknak – magyarázta a Kúria vezetősége. Tehát egy ügyfél sem fog automatikusan pénzt visszakapni, viszont a parlament a Kúriára hivatkozva mostantól egyoldalúan megváltoztathatja a devizahitelesek szerződéseit. A Kúria három döntést is hozott.

A legfontosabb, hogy döntött az árfolyamrésről, amely szerintük tisztességtelen. A kormány ezt tudja végül minden devizahiteles szerződésre általánossá tenni. Itt visszamenőleg is kötelezhetik a bankokat a visszafizetésre.

– Tisztességtelen az árfolyamrés, helyette a nemzeti bank hivatalos árfolyamát kell alkalmazni – nyilatkozta Simonné Gombos Katalin, a Kúria polgári kollégiumának szóvivője.

Másodsorban megállapították, hogy az árfolyamkockázat nem tisztességtelen, csak ha az ügyfél tudja bizonyítani, hogy „átlagos fogyasztó”. – Valójában szinte esélytelen, hogy ezt bizonyítani lehet a bíróságon – mondta el lapunk kérdésére Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője, aki hozzátette, ez csak jelképes útmutató a bírók számára.

Végül megállapította, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás nem tisztességtelen, de itt az ügyfél könnyen bizonyíthatja igazát, és a jogalkotónak is nagy teret biztosít. Ez lehet a devizahiteles-mentőcsomag kulcsa.

– Ha az egyoldalú módosításoknak a megfogalmazása nem volt egyértelmű, már akkor tisztességtelen a szerződésmódosítás – magyarázata Wellmann.

Utóbbi két esetben ez azt jelentheti, hogy a parlamentnek elvben figyelembe kell vennie, hogy a bankok jogosan terhelhették az ügyfelekre a változásokat, de hogy pontosan mekkora összegben és hogyan, azt a kormány döntheti el.

– Minden visszajár, amit tisztességtelenül vettek el a devizahitelesektől – reagált Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a döntésre.

Még kérdéses, hogy összességében mennyit kaphatnak vissza az ügyfelek. Szakértők becslése szerint az árfolyamrés mintegy 100 milliárdot, az egyoldalú kamatemelés 300-350 milliárdot jelenthet. Rogán kifejtette, hogy ezt kizárólag a bankok fogják megfizetni. Az árfolyamkockázatról, amely 2000 milliárd körül mozog, még hajlandó lesz tárgyalni a kormány.