hirdetés

Kövér László házelnök szerint a Magyar Nemzeti Bank alapítványai által kezelt forrás közpénz. Kósa Lajos frakcióvezető szerdán épp ennek ellenkezőjét magyarázta sajtótájékoztatóján, amibe bele is sült rendesen. A Fidesz frakcióvezetője ugyanis olyat mondott, amit nem kellett volna. Debrecen volt polgármestere szerinte ugyanis, a közpénz, ha bekerül az MNB alapítványába, mondjuk, az már nem közpénz. Az az alapítvány pénze. Nos, egy biztos, a NAV-nál rengetegen fognak majd Kósa képviselő szavaival és mondandójával érvelni minden egyes adóvizsgálaton.  

orbán-kósa

Mi más lenne – válaszolta Kövér László házelnök arra a kérdésre, közpénznek tekinthetők-e a Magyar Nemzeti Bank  alapítványai által kezelt források. A házelnök a Magyar Katolikus Rádiónak adott interjúban beszélt erről.

Az országgyűlés kedden arra hivatkozva korlátozta a közérdekű adatigénylés lehetőségét, hogy az MNB alapítványainál az alapító által juttatott vagyon – az elfogadott törvényjavaslat indoklása szerint – elveszíti közvagyon jellegét. Kósa Lajos frakcióvezető a törvény elfogadása után hosszan magyarázta, mitől nem közpénz az alapítványok pénze.

Az alapító által az alapítványnak adott pénz nem őrzi meg korábbi jellegét, ezért az alapítványi pénz alapítványi pénz, nincs más státusa. A pénz addig közpénz, amíg az alapító nem tette be az alapítványba – mondta Kósa Lajos.

A Fidesz frakcióvezetője, Kósa elismerte ugyan, hogy a bíróság jogerős ítéletében már kimondta, ez az érvelés nem állja meg a helyét, és az MNB-alapítványok is közpénzt kezelnek, a Fidesz azonban nem fogadja el az ítéletet, szerintük a bíróság rosszul döntött. Ráadásul a törvény is megváltozott. A bírói döntés indoklása tételesen ellentmond a polgári törvénykönyv szabályozásának – mondta Kósa Lajos.

Bár az országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke, Bánki Erik biztos benne, hogy a javaslatuk kiállja az alkotmányosság próbáját, Kósa Lajos biztos benne, hogy a törvényt megtámadják az Alkotmánybíróságon. Az pedig külön érdekesség, hogy a Magyar Nemzet szerint Áder János köztársasági elnök nem írja alá a törvényt.

(Forrás: VS–Esti Újság)