hirdetés

Az Eu pénzekért felelős miniszter és a kormány is büszke a mai brüsszeli eseményekre, mert elfogadták a Helyreállítás Tervünket. Navrasics szerint jövő év közepére akár megkaphatjuk az euro milliárdokat. Igaz az uniós pénzeink most igencsak be lettek fagyasztva és a korábban hangoztatottak, hogy még idén, jövő év elején jön a pénz az egyelőre csak álom. Mindezek tudatában nem igazán értjük mire vagyunk büszkék de a lényeg, büszkék vagyunk egy kudarcra és euro milliárdok elvesztésére.

 

Reagált a kormány az Eb döntésére és arra, hogy Brüsszel befagyasztotta a Magyarországnak járó euro milliárdok folyósítását.

Navracsis Tibor elmondta, folyamatosan kapcsolatban vannak a bizottsággal, és úgy gondolja, a vitás kérdések közül több ízben félreértés áll fent a felek között.

A miniszter közölte, hogy nincs információja arról, hogy kik lehetnek azok az országok, akik úgy szavaznak majd a Tanácsban, hogy Magyarországot ne engedjék ki kondicionalitási mechanizmus alól. Arra az értesülésre reagálva, hogy a cseh elnökség előbb szavaztatna olyan ügyekről, amelyekben Magyarország eddig vétózott, hogy a kormány a pénzek elrendezése után már ne tudjon kibújni a beleegyezés alól, Navracsics azt mondta, a Visegrádi négyek egysége megbonthatatlan.

A miniszter elmondta továbbá, hogy ha rajtuk múlt volna, már nyilvánossá tették volna a frissített tervet, de az uniótól kérés érkezett, hogy ezt ne tegyék.

Navracsics Tibor ismertette a kormány álláspontját a mai fejleményekkel kapcsolatban. Kijelentette első körben, hogy az Európai Bizottság elfogadta a magyar Helyreállítási Tervet, ami hatalmas büszkeség a kormány számára. Mint fogalmazott, a magyar terv az egyik legjobb volt a beérkező tervek közül.

Navracsics Tibor szerint nem érte váratlanul a magyar kormányt az uniós pénzek befagyasztásának híre. Elmondta, ebben jórészt benne lehet az is, hogy a kormány olyan ütemben teljesíti az Európai Bizottság által megadott feltételeket, ami összességében eredményezhet kisebb csúszásokat.

A politikus szerint ha a kormány ebben az ütemben halad, 2023-ban egészen biztosan hozzá tud majd férni Magyarország az összes uniós forráshoz

A Tanács még keresztbe tehet, de Navracsics bizakodó, hogy a Helyreállítási Terv elfogadásán már nem fognak változtatni.

A bírósági szervezeti törvényt biztosan módosítani kell a magyar kormánynak. Gulyás Gergely ebben biztos egyelőre, a többit még nem látja át teljesen, de ezzel együtt is a fenti jogszabályt tekinti a legfajsúlyosabbnak. Hozzátette, olyan módosítási dömpingre már nem kell számítani, mint aminek ősszel tanúi lehettünk.