hirdetés

Botrányos illetve gázos Állami Ünnepség.  A Várkert bazár egy részét ugyanis lezárták a felső elit, a kormány részére. A pórnép így csak egy részét csodálhatja meg a súlyos milliárdokból felújított és a köznép részére annyiszor átadott objektumot.  Igaz erre semmiféle figyelemfelhívó tábla vagy írás nincs kirakva sehol sem. Be lehet ugyan menni, de nem mindenhova. Persze volt országtortája és guiness rekord gyanús ország kenyere is a mai napon, meg tisztavatás, meg ilyenek.

várkertbazár

Picit megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a pórnép kormánya lezáratta saját magának az oly sokszor átadott és oly sok milliárdból felújított Várkert Bazárt, legalábbis egy részét. Azaz amikor oly sok szabadságharcos jön Budapestre a tűzijáték és az állami ünnepség miatt épp a főváros egyik újkori gyöngyszemét nem csodálhatja meg a nagyérdemű, ami több mint gázos . Elgondolkodtató ez a jelenség, hisz miközben a kormány értünk a pórnépért küzd nap mint nap, óráról órára, akkor pon tők fosztanak meg sok tízezer embert.

Ilyet gyermekkoromban láttam és láthattunk a régi pártállami időkben tapasztalhattunk, amikor a jó káderek és szeretteik élvezhették az állami ünnepségek kíváltságos részeit.  Nos idén a kormányzaté lett a Várkert, lehet jövőre a népé lesz augusztus 20.-án.

Persze volt más, örömteli pillanat is.

Az idei Magyarország tortája, a Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta, az ország cukormentes tortájának választott barackos buboréktorta és a Honvédség Tessedik mézes körtetortája felvágásával nyitották meg a budapesti Várkert Bazár előtt az Ízek utcáját csütörtökön.

Az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódó kézműves és gasztronómiai vásár látogatói már meg is kóstolhatják és vásárolhatják a tortákat, amelyek hamarosan az ország cukrászdáiban is kaphatóak lesznek.  A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár 8. alkalommal hirdette meg az ország tortája pályázatot. Idén 39 alkotás érkezett, ezek közül három fordulóban választották ki a Szó Gellért salgótarjáni cukrász által készített tortát, amely magyar sárgabarack, csokoládé, mandula és karamell kombinációja a pálinka aromájával megbolondítva. Készítője elmondta, hogy az édességet gyerekek is fogyaszthatják, a recept ugyanis csak kis mértékben tartalmaz pálinkát,a melynek alkoholtartalma a főzéskor elpárolog.

A tortát elsőként Risztov Éva olimpiai bajnok hosszútávúszó vágta fel, aki szigorú edzésterve és diétája mellett kivételesen megkóstolhatta az édességet.

Az ország cukormentes tortáját idén Vaslóczki Orsolya készítette. A budapesti Horváth Cukrászda barackos buboréktortája nevét különleges díszítéséről kapta, tetejét ugyanis légpárnás fólia segítségével alakította ki. Mint elhangzott, egy tortaszelet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének számítása szerint mindössze 11,8 gramm szénhidrátot és 278 kalóriát tartalmaz. Jókuti András, a torta felvágásában közreműködő gasztroblogger szerint az Egy Csepp Figyelem által 2012-ben életre hívott megmérettetés hatására egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fogyasztók és a szakma is a cukormentes és alacsony kalóriatartalmú termékek készítésére és fogyasztására.

Schmittné Makray Katalin, a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóaljának “zászlóanyja” vágta fel elsőként az idén a Honvédség tortájának választott Tessedik mézes körtetortát. A torta Tessedik Sámuel emléke előtt tiszteleg, akinek nagy szerepe volt az akác magyarországi meghonosításában. A sütemény ízét a körte és az akácméz határozza meg, fellehető benne a fahéjas csokoládé és a tejbegrízkrém egysége is. A Magyar Honvédség tortáját idén második alkalommal választott a szakmai zsűri.

A torták felvágásával ünnepélyesen is megnyitották az Ízek utcáját, amely idén a Döbrentei tér es a Clark Ádám tér közötti útszakaszon kapott helyet. A folyamatosan szemerkélő eső ellenére a látogatók már megtöltötték a rakpart menti utcát.