hirdetés

A Fidesz megint nekifut annak, hogy bevegyék az alaptörvénybe a terrorveszélyhelyzet kategóriáját, amely adott esetben a parlament jóváhagyása nélküli lépésekre is felhatalmazná a kormányt. Ezt eddig nem sikerült elfogadtatni az ellenzékkel, pedig kell hozzá külső támogatás, az alkotmánymódosítás ugyanis kétharmados többséget igényel. A belügyminiszter, a honvédelmi miniszter és a kormányszóvivő is ott volt a tájékoztatón.

pintér-kovács-simicskó

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán felkérte a kormányt, hogy minden eszközt készítsen elő a terror elleni határozott fellépéshez, köztük a terrorveszélyhelyzet bevezetéséhez is, amelynek kérdését korábban politikai viták miatt levettek a napirendről, mert alkotmánymódosítás kellene hozzá, viszont a kormány mögött nincs kétharmados támogatottság.

Pintér Sándor belügyminiszter részvétét nyilvánította a Brüsszelben elhunytak hozzátartozóinak, a sebesülteknek gyors felépülést kívánt. 31 halálos áldozat, csaknem 300 sebesült a tragikus eredmény, utóbbiak közül mintegy 60-an kritikus állapotban vannak. Két magyar diplomata is megsérült. Nőtt a terrorveszély az EU területén, és ez összefüggésben van a bevándorlással, ez egyértelmű – olyan személyek érintettek, akik a zöldhatáron jöttek át, és migránscsaládban születők vettek részt a támadásokban – magyarázta Pintér.

Az Europol 5-6000 embert tart számon, akik terrorcselekmények közelében érintettek, de nem elkövetők, és minden századik bevándorlót tart számon veszélyesként. Pintér megemlékezett a magyar hatóságok intézkedéseiről a határvédelemtől a jogi vonatkozású lépésekig. „Fokozni kell a biztonsági intézkedéseket.”

Ezért fogadott el a kormány egy csomagot, a megelőzést, információáramlást segítendő.

– Létrejön egy központ, amely értékeli, elemzi a beérkező információkat, és figyelmeztet, ha kell. A magánszektor által kódolt adatszolgáltató eszközöket (telefon, net) ellenőrzés alá kell vonni – ehhez törvény születik, a magánvállalkozásoknak segíteniük kell a dekódolást –, ezt csak bírói engedély kényszerítheti.

– Ellenőrzik a pénzáramlás csatornáit, a bankszámlákat is ellenőrzi a kormány valahogy.

– Az aggódó emberek miatti túlterhelt információs vonalak akadályozták a mentést, nekik valahogy előnyt kell élvezniük – vagy egy egységes digitalizált kommunikációs rendszer kell, vagy csak az SMS-ezésre korlátozzák a civil kommunikációs csatornákat, ami Brüsszelben is történt.

Áprilisra lesz kész a módosító csomag, sürgősséget kér majd a kormány. Az Igazságügyi Minisztérium már az ünnepek alatt elkészíti a szöveget, és elindul a politikai egyeztetés is, mivel kétharmados törvényről van szó.

Simicskó István honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy hibrid hadviselés zajlik a világban, erre meg kell találni a válaszokat. Több helyen már 2011 után reagáltak törvénymódosításokkal. Fontos lenne, hogy ilyenkor bevethető legyen a hadsereg, segítve a rendőri munkát. Szlovákia Párizs után már szigorított – mondta Simicskó, dicsérve a magyar hadsereget. Mivel demokratikus jogállamban élünk, erre van egy eljárási rend, alkotmánymódosítás kell – tette hozzá.

„Terrorellenes akciócsomagot” visz tehát a kormány a parlament elé. Tovább nem részletezte Simicskó, mire készülnek, de fontosnak tartotta elmondani, hogy sokan magukat menekültnek álcázva terroristaként jöttek be az EU-ba, sok ellenzéki politikus és újságíró pedig elbagatellizálta ezt.

 Hogy lehetséges, hogy 2-es fokozatú terrorkészültségnél kiraboltak a város közepén egy bankot? – érkezett a sajtó kritikus kérdése.

Pintér miniszter szerint ez nem terrorcselekmény, el fogják kapni a tetteseket. Nem lehet minden bank mellé rendőrt állítani. Magyarországon még nem történt terrorcselekmény – mondta Pintér, és a felderítés eredményeit ecsetelte. Ezért működik jól a rendőrség, a 2-es fokozatú terrorkészültség nem szünteti meg a bűnözést.

A hadsereg bevetéséhez azért kell újabb jogszabály, mert jogállamban élünk, ismételte meg Simicskó István honvédelmi miniszter, a megfelelő védelemhez módosítani kell a jogszabályokat. A magyar emberek biztonságát szolgálva  szeretne a kormány dolgozni – jelentette ki.

Mit jelent a civil telefonálás SMS-ekre korlátozása? – hangzott az ismételt újságírói  kérdés.

Pintér szerint jól körülhatárolhatóak a terrorakciók, abban a cellaközösségben kell fenntartani az adatforgalmat, itt kell a megfelelő szerveknek előnyt élveznie – a technikai lehetőségekről a telefontársaságokkal kell egyeztetni.

Mi a helyzet a terrorveszélyhelyzet alkotmánymódosításával?

Pintér kijelentette, lesz egyeztetés, konszenzusos megoldásra törekszik a kormány. Változhat a büntető törvénykönyv is, bizonyos szankciókat súlyosbítani készül a kormány, mert bízik ennek az intézkedésnek az elrettentést növelő erejében.

Van olyan szolgáltató, amely titkosítja az adatforgalmat, azonos időben nem tudja a kormány látni az információáramlást, ezt meg kell oldani, mert ennek biztonsági kockázata van – bírói engedélyhez kötve – hangsúlyozta Pintér.

Voltak-e itt terroristák, akár többször is?

Pintér elmondta, ezt az osztrák rendőrség mondta először, ehhez kötődő vizsgálat zajlik most Magyarországon is, hogy minél többet tudjunk. A terrorellenes akciócsomag nem kapcsolódik az alkotmánymódosításhoz, de több kétharmados törvényt is érint.

Ha az alkotmánymódosításról nem lesz konszenzus, mi lesz?

Pintér szerint lesz konszenzus. Simicskó szerint mindenki a maga lelkiismeretével néz szembe.

Mi a helyzet a bankszámlákra való betekintéssel?

Eddig csak utólagos betekintésre adott lehetőséget a törvény, most real-time, valós idejű betekintést szeretnének kapni.

Simicskó szerint az ellenzéki pártok remélhetőleg felülvizsgálják az eddigi álláspontjukat alkotmánymódosítás ügyben.

Változik-e a 30 szigorítandó terület?

A bizalomból kellene kiindulni – mondta Simicskó István. Nincs olyan józan politikai erő, amely mind a harminc intézkedést bevetné. Csak a legszükségesebbeket. Minden értelmes javaslatot megfontolunk – hangzott el. A kormány mindig is szem előtt tartotta az arányosság és ésszerűség kívánalmait. A pártokkal tartandó egyeztetésre nagyon hamar sor fog kerülni, a 2-es fokozatú terrorfenyegetettségi szint a brüsszeli helyzettől, információktól függ.

Ezzel véget ért a sajtótájékoztató.

(Forrás: HVG–MTI)