hirdetés

Cegléden már vígan sétálgat a Hungária Értékpapír Zrt. neves főbrókere és tulajdonosa, hisz előzetes letartóztatását nemrég megszüntették. Az Esti Újság úgy tudja, a főbróker S. és társainak ügyében 2 hónapon belül befejezik a nyomozást és vádat emelnek. Állítólag csak 6 milliárd forint elsikkasztásával tudják megvádolni a hungáriásokat, és a kisbefektetők sok-sok eltűnt milliárdjai miatt azonban nem tudják felelősségre vonni a brókereket, mert abban nem nyomozott senki és feljelentés sem érkezett.

hungaria_gyanusitott1_szb

Sokan nem értik Cegléden napok óta, hogy  miként sétálhat simán az utcán mosolyogva S. úr, és miként engedhették ki az előzetes letartóztatásból. A Hungária Értékpapír Zrt. egyik fő gyanúsítottja majd 1 évet volt előzetes letartóztatásban, és az ügyvédek indítványának helyt adva a Pest megyei Főügyészség is úgy vélte, már nem indokolt a legsúlyosabb kényszerintézkedés fenntartása a három érintett bróker ügyében. A nyomozást a Hungária Értékpapír Zrt. ügyében 1, maximum 2 hónapon belül befejezik, és vádemeléssel megküldik a bíróságra.  Mint ismeretes, több önkormányzat is milliárdokat fektetett be a nagy hozam reményében, hisz állítólag a gyanúsítottak közül egy már elismerte, hogy extra hozamot kellett fizetniük, ami esetenként az éves 30 százalékot is meghaladta. Sőt volt olyan ügyfél, akinek előre kellett kifizetni a luxuskamatot. Hogy ezen ügyfelek közé tartozott-e több önkormányzat, azt egyelőre senki sem erősítette meg vagy épp cáfolta a terheltek közül. Az egyik gyanúsított ügyvédje, dr. Zamecsnik Péter elismerte, hogy védence valóban hazamehetett a börtönből.

Ügyfelem lakhelyelhagyási tilalom mellett hazakerült, és otthon várja a büntetőeljárás befejezését. Már csak egy szakértői, írásszakértői véleményre várunk, és feltehetőleg vádemeléssel zárul a nyomozás. Ügyfelemet 6 milliárd forint elsikkasztásával gyanúsítják. Ügyfelem más cég nevében nem vett fel kölcsönöket magánszemélyektől, és nem kapott pénzeket sem, hogy azt fektesse be – nyilatkozott az Esti Újságnak dr. Zamecsnik Péter ügyvéd.

A Hungáriánál, mint közismert, a fideszes vezetésű Újpest, a szintén fideszes Fót, Százhalombatta, Alsónémedi is tartott súlyos megspórolt milliárdokat a Fazekas Sándor miniszter vezette FVM cégein kívül. Ezen önkormányzatok is futhatnak a pénzük után.

Az eddig hungáriás nyomozás egyik érdekessége, hogy a brókereket, úgy tudjuk, nem vonták még felelősségre a sok-sok száz, vagy több ezer kisbefektetőtől felvett pénzek, illetve kölcsönök miatt, amit a Biztonság Trade cégen keresztül intéztek a Hungária Értékpapír Zrt. illetékesei. Pedig magánemberektől egyes becslések szerint akár a jelenlegi kár tízszeresét is felvehették a ceglédi brókerek, kölcsönként feltüntetve a gyanúsítottak. Feljelentést azonban egyetlenegy magánember ezen Biztonság Trade cég miatt nem tett, egyelőre.

Azaz  pestiesen mondva olcsón megúszhatják az egykoron szebb napokat látott és évről évre különféle és jobbnál jobban hangzó neves díjakat bezsebelő hungáriás brókerek. Az eddigi adatok alapján ugyanis csak 6 milliárd forint sikkasztásával tudják őket felelősségre vonni, holott a legóvatosabb becslések szerinti is a ceglédi pénzügyi zsonglőrök a kisbefektetőktől ennek akár a sokszorosát, akár 50 milliárd forintot is begyűjthettek.

Hogy a felvett súlyos tízmilliárdok hova tűntek, azt a nyomozás sem tudta teljes mértékben és megnyugtatóan tisztázni.

Az Esti Újság szerkesztősége pár  károsulttal tudott beszélni, akiknek az elbukott és befektetett pénze a Biztonság Trade nevű cégnél meghaladta a 2 milliárd forintot is, s akik értetlenül állnak azelőtt, hogy ezen beszedett kölcsönök, befektetések után senki sem vizsgálódik és nyomoz. Ők ugyanis azt hitték, folyik ezen felvett milliárdok ügyében is a nyomozás.