hirdetés

A Jobbik törvénymódosítást kezdeményez a behajtási költségátalány alkalmazásáról, és indítványozza az Országgyűlés fogyasztóvédelmi albizottságának az összehívását, hogy megvédjék a vállalkozásokat a trükköző szolgáltatóktól – közölte a párt frakcióvezető-helyettese, Lukács László György Hajdúszoboszlón.

TIGÁZ tüntetők, alfahir

Lukács László György szerint a behajtási költségátalányról szóló európai uniós irányelv és az annak megfelelő magyar törvényi szabályozás a vállalkozások gazdasági védelme érdekében jött létre, de magyarországi alkalmazása a kis- és középvállalkozások (kkv-k) ellehetetlenítése irányába mutat, úgy tűnik a képviselő szerint.

A jobbikos politikus a Tigáz Zrt. hajdúszoboszlói központja előtt tartotta tájékoztatóját, mert mind mondta, a gázszolgáltató válogatás nélkül, büntető jelleggel, tömegesen, tisztességtelenül alkalmazza a számlánként 40 eurós – több mint 12 ezer forintos – behajtási költségátalányt.

Lukács szerint az átalányt csak gazdálkodó szervezetekkel vagy egyéni vállalkozókkal szemben lehet alkalmazni, de a mintegy ezerötszáz panaszos beadvány szerint a gázszolgáltató magánszemélyek, alapítványok és közhasznú egyesületek esetében is alkalmazta a behajtási költségátalányt, teljesen jogszerűtlenül.

– Meg kell akadályozni, hogy büntető jelleggel alkalmazza a behajtási költségátalányt a Tigáz Zrt. – mondta Lukács László György, a Jobbik politikusa.

A Jobbik megvédi az embereket, az érintett vállalkozásokat, ezért az általuk kezdeményezett törvénymódosítás értelmében 50 ezer forintot nem meghaladó tartozás esetén, az értesítés igazolható átvételét követő nyolc nap után lehetne csak alkalmazni a behajtást – ismertette a frakcióvezető-helyettes. Kezdeményezik továbbá, hogy Magyarország éljen az európai uniós irányelv biztosította lehetőséggel annak érdekében, hogy az egészségügyi tevékenységet végző intézmények, kórházak ne kerüljenek be ebbe a rendszerbe. Számukra az értesítés kézhezvételétől 60 napos haladékot biztosítana a számla rendezésére a Jobbik javaslata – mondta Lukács László György. A párt emellett felhívja a hatóságok, a fogyasztóvédelmi szervezetek figyelmét: üzenjék meg a Tigáznak, hogy a magyar vállalkozások nem fejőstehenek – jelezte a Jobbik frakcióvezető-helyettese, jelezvén, hogy a parlament fogyasztóvédelmi albizottságában arról szeretnék meghallgatni az érintettek álláspontját, milyen szabályozásra van szükség, hogy a piac védelmében született eljárással ne éljenek vissza a szolgáltatók.