hirdetés

Nem tetszik a Grenpeace-nek és az Energiaklubnak, hogy a Paks II megkapta a környezetvédelmi engedélyt. A civilszervezetek közösen a határozatot megfellebbezik, mert a Duna hőterhelése nem lett tisztázva. S a radióaktív hulladékok tárolásával járó veszélyekkel sem nagyon foglalkoztak.

greenpeace2A tervezett új paksi atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta zajlik. Az ügyben eljáró hivatalos hatóság a Baranya Megyei Kormányhivatal, amely most határozatában kiadta a környezetvédelmi engedélyt.

Az Energiaklub és a Greenpeace már korábban ügyfélként bejelentkezett az eljárásba, és egyenként eljuttatták a hatásvizsgálattal kapcsolatos észrevételeiket a hatóságnak. Ezeket a hatóságnak a vonatkozó jogszabály értelmében kötelező figyelembe vennie.

Kifogásaik szerint az MVM Paks II. Zrt. által készített és benyújtott környezeti hatástanulmány számos kulcskérdést nem tisztáz, többször megalapozatlan, illetve elavult és hibás nézetekre hivatkozva teszi állításait.

Így például nem foglalkozik behatóan a keletkező radioaktív hulladékok kezelésével és a Duna hőterhelésével, így éppen a legfontosabb környezeti hatások maradnak tisztázatlanok. 

A környezeti hatástanulmány tehát nem járja körül megfelelően a várható komoly, és a magyar társadalom egészét érintő környezeti hatásokat, ezért fellebbezzük meg a hatóság döntését – mondta Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub szakértője.