hirdetés

Az egyoldalú állami propaganda befejezését és a sajtó felszabadítását követelték az Egységben Magyarországért ellenzéki tömörülés hívei vasárnap este az MTVA óbudai központjánál. A demonstráción pár ezer fő vett részt és kapott rendesen Putyin is Ukrajna megtámadása miatt.

 

Pár ezren gyűltek össze vasárnap este az MTVA Kunigunda útján található központjánál. A mintegy másfél órás, a közösségi médafelületeken is közvetített eseményen a felszólalók különböző megközelítéssel, de ugyanazt mondták: fel kell számolni a putyini propagandát közvetítő Fidesz-médiát, független sajtóra van szükség.

Jellemző, hogy az MTI olyan képeket közölt a tüntetésről, amelyeken nem voltak láthatók a szabad sajtót követelő táblák vagy a Putyint gúnyoló feliratok és a kormányt a propagandája miatt bíráló molinók.

A részletes tudósítás elé tesszük Márki-Zay Péter szavait. Az ellenzéki tömörülés kormányfő-jelöltje néhány főbb ellenzéki programpont után kimondta a lényeget:

“Követeljük, hogy engedjék bemutatni az ellenzék választási programját a közmédiában. Orbán Viktor álljon ki egy élőben közvetített, nyílt vitára velem!”

A tüntetést azonban nem ő kezdte, hanem Hadházy Ákos független képviselő, aki szintén követelte, hogy az ellenzéki képviselőket is engedjék be az MTVA szerkesztőségeibe és szólaltassák meg őket ugyanolyan terjedelemben, mint a Fidesz politikusait. “Orbán Viktor Putyin rendszerének a magyar kiadása. Mindketten azzal kezdték, hogy felszámolták a független médiát.” – mondta a politikus.

Szél Bernadett, aki szintén független parlamenti képviselő és sokkal dinamikusabben igyekezett tüzelni a hallgatóságot, az 1989-es rendszerváltáskor Orbán Viktor által elmondottakra utalva azt mondta: az akkori, márciusi 12 pont első pontja volt a “pártoktól független szabad sajtó” megteremtése. Először ő mondta ki a tüntetésen, hogy
“Tovarisi, konyec! (Elvtársak, vége!)”

Szabó Tímea óbudai képviselőjelölt szavai alatt először hangzott fel a tömeg felől, hogy “Ruszkik, haza!” Nem sokkal azután, hogy elkezdte beszédét, az MTVA épületének tetején megjelent két kamerázó ember, akik a tüntetést vették.

Ekkor – a tömeg fújolása közepette – azt modta: “Szívesen adunk interjút nektek, hívjatok be!”

Varjú László képviselő következett, akit 2018 novemberében Szél Bernadettel együtt megvertek és kidobtak a biztonságiak az épületből.

“Minden, amit elkövettek ebben az épületben az bűn, az MTV minden magyar lakásba lövöldözi az orosz propagandát egy kábelen.”- mondta és “Elég volt, elég volt, elég volt” szavakkal fejezte be felszólalását.

Brenner Kolomann képviselő Csengey Dénes szavait idézte 1989-ből:

” Tőlünk nem kell félteni az MTV-t. Nagyon fogunk rá vigyázni, mert az a miénk.”

Polyák Gábor médiajogász, az Egységben Magyarországért médapolitikai szakreferense, egy civil tudós független MTI-t, egy független sajtóalapot, szabad médiapiacot és független médiafelügyeletet követelt.

(csákány)