hirdetés

Vagyonosodási vizsgálatot kezdeményezett Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő ellen Szigetvári Viktor, az Együtt ellenzéki képviselője. A kormánypárti honatya az ellenzékiek szerint hamis vagyonnyilatkozatot adott be, és egyszer csak a nagy semmiből előkerült félszáz millió forintja Bánkinak. Ráadásul egy olyan cég tulajdonosa, amely rendre nyeri a gyógyfürdői pályázatokat Budapesten.

bánki erik-botos

Mint ismeretes, Bánki Erik javasolta azt a törvénymódosítást, amely szerint a Matolcsy György vezette MNB alapítványainak a pénzköltései titkosak legyenek. Ezt a törvényt simán elfogadta a Fidesz-többségű Parlament, s az államfő Áder János jól nem írta alá. Az alkotmánybírák véleményére vár Áder, mert szerinte ez a törvény így nem törvényes. Bánki letámadása így már várható volt.

A fideszes képviselőt, miután diákoknak mesélt politikai karrierjéről és életéről, a 444.hu kapta el pár kérdésre, hogy árulja már el, mi a helyzet a cégeivel.

Bánki Erik azt mondta, azért nem válaszolt korábban, mert igazunk volt, tényleg nem tüntette fel az egyik cégét, de azóta javította a vagyonnyilatkozatát. És valóban, észrevétlenül befűzött egy új oldalt, amiben már szerepel a Pannon PR 2020. A javítást semmilyen módon nem tüntette fel, de az adatokból látszik, hogy a levelünk után módosított.

Ami viszont ezután jött, arra akkor sem számítottunk volna, ha egy fegyver- és drogkereskedőt próbálunk arról kérdezni, mivel foglalkozik, vagy alibit kellett volna igazolnia arra az estére, amikor valaki bántotta Nárcisz kutyát. Megpróbáltuk megkérdezni a gazdasági bizottság elnökétől, mivel foglalkozik az a két cég, amiből kivett 55 millió forintot, viszont nincs mérlegük.

Kasnyik kolléga közben kiszúrt egy újabb furcsaságot is. A politikus vagyonnyilatkozatában meg van adva egy külföldi cég is. A megfelelő helyre csak annyit írt oda Bánki cégnévként, hogy „Zeta”, a cégnek Lindauban van a székhelye (ez a Bodeni-tó a németországi partján van), és hogy az ő tulajdonosi aránya 91 százalék. (Szép siker, amikor a cég a birtokába került, még csak 75 százalékos tulajdonos volt.)

Egy kis kutatás után kiderült, hogy a Zeta Services GmbH-ról van szó. A német cégjegyzék szerint 2014-ben ez a cég 175 ezerről 200 ezer euróra, azaz 62 millió forintra növelte alaptőkéjét. Egy évre rá – a német cégpapírok szerint a floridai Lake Worthben élő – Patzek Endre Tibor váltotta cégvezetőként a korábbi ügyvezető Pethes Miklós Zoltánt. Patzek a magyar cégiratok szerint Budaörsön is él, számos cég ügyvezetője és tulajdonosa, többek között a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-től tavaly nyáron két közbeszerzést nyerő Fine Consultingé is (egy 52 milliós pályázatot nyertek „aquafitness szolgáltatásra”, majd konditerem-üzemeltetésre is kaptak 16,8 milliót).

Egyszóval a Fidesz fő fürdőügyi szakpolitikusának van egy németországi cége, aminek az ügyvezetője egy olyan ember, aki magyar cégeivel rendszeres nyertese a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. közbeszerzéseinek. De ebből a cégből Bánkinak a nyilatkozata szerint nincs feltüntetett jövedelme, csak viszi a pénzt.

Közben Szigetvári Viktor, az Együtt politikusa és parlamenti ellenzéki képviselő kezdeményezte Bánki vagyonosodási vizsgálatát, amelyből feltehetőleg nem lesz semmi.

Bánki úr tény kérdése, hogy hamis vagyonnyilatkozatot adott le, és érdekes, hogy miként tett szert sok tízmillió forintra – mondta Szigetvári.

(Forrás: 444.hu–Esti Újság, fotó: Botos)