hirdetés

Egy nagy fideszes visszatérő és reményteli politikus, Várhegyi Attila, illetve a családjához köthető cégek profitáltak a közpénzekből gazdálkodó MTVA tartalomfejlesztési stratégiájából több mint százmillió forinttal. A Várhegyi-cégek 120 + 90 millió forinthoz jutottak a közmédia megbízásai által. Nobilis Márton volt állami reklámosztó Várhegyiéket képviselte az egyik megbízásnál, ma már viszont a megbízó MTVA cég ügyvezetője, ami érdekes és egyben a szerencsés véletlenek összessége. Várhegyi politikai karrierjét anno az a KBI törte ketté, amelynek a vezetője a nemrég elhunyt dr. Kiss Ernő tábornok volt, hisz a Fidesz tehetséges szolnoki szellemi vezérét elítélték egy súlyos gazdasági bűnügyben. Kiss tábornok sokszor említette baráti társaságban, hogy Várhegyi ügyét anno megpróbálták eltussolni.   

várhegyi attila

Állítólag 2014 májusában 120 millió forintot költött domain nevekre az MTVA egyik cége, az Új Média és Teletext Kft. A pénzből összesen 110 internetes oldalt és domaint vásároltak attól a Magyar Híradó Kft.-től, amely egy korábban élvonalbeli fideszes politikus, pártigazgató és egyben reményteli utódja Orbán Viktornak, a nagy Várhegyi Attila családtagjainak többségi tulajdonában volt – adta hírül a Direkt 36-ra hivatkozva a Népszabadság.

 

A domainek többsége egy városnevet és a hirado.hu végződést tartalmazza – ilyen webcímekhez akár ingyen, vagy néhány százezerért is hozzájuthatott volna a közpénzekből gazdálkodó közmédia. A 120 milliós megbízást a közmédia azzal magyarázza, hogy illett a tartalomfejlesztési stratégiájába.

A Várhegyi Attilához köthető cégek az elmúlt néhány évben a fentin kívül is összesen 90 millió forintnyi megbízásra tettek szert az Új Média Kft., illetve az azt felügyelő MTVA által.

Nobilis Mártont kereste a Népszabadság, de elhárította a válaszokat, pedig igen speciális szerepe van a történetben. A 120 millió forintos üzlet megkötésekor ugyanis ő képviselte a Várhegyihez köthető Magyar Híradó Kft.-t. Azóta viszont már ő a megrendelő üzletfél, az Új Média és Teletext Kft. ügyvezetője. Nobilis Márton egészen Rogán Antal propagandaminiszter érkezéséig az állami hirdetéseket szétosztó Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnöke volt.

Várhegyi Attilát a Fidesz egyik médiakijáróemberének tartják, ami megnyilvánult a Sáling Gergő volt Origo-főszerkesztő távozásához vezető botrányban is. Pethő András, a portál volt oknyomozó újságírója, a Direkt 36 munkatársa szerint az Origóra nehezedő politikai nyomást akkoriban a Várhegyi család érdekeltségébe tartozó Prestige Media Kft. közvetítette alkalmazottja, Nobilis Márton által, aki Pethő információi szerint többször fogalmazott meg politikai kéréseket az Origo akkori vezérigazgatója, Vaszily Miklós felé. Azonban Várhegyi cégei a fideszes önkormányzatoktól is súlyos milliókat szedtek be, mint tanácsadó és kommunikációs ügynökség évekig. Nos, azokból pedig nem kevés volt.

Várhegyi politikai karrierje igazából akkor tört ketté, amikor a magyar FBI a nemrég elhunyt Kiss Ernő tábornok vezette rendőri szervezet meggyanúsította őt a szolnoki különös önkormányzati ügyletek miatt. A sikeres fideszes pártigazgató és választmányi elnökért akkoriban feltehetőleg sokan akartak jót tenni, hisz az ügyészség az ellene folytatott gazdasági bűnügyet lezáratta. Igen komoly nyomás volt az ügyben közbenjáró ügyészségen, mondhatni, miniszteri. Azonban a KBI ezt az egész várhegyis bűnügyet újra indította az Esti Újság információi szerint, és akkor  dr. Kiss Ernő volt a szervezet vezetője, akit ne felejtsük el, 4 év 6 hónapra ítéltek nemrég, állítása szerint ártatlanul, és aki napokkal ezelőtt váratlanul meghalt. Érdekes, hogy dr. Kiss tábornok barátai társaságban, úgy tudjuk, igen sokszor emlegette fel Várhegyi ügyét, főként akkor, amikor megvádolták és elítélték, hogy neki ez lett a veszte, hogy nyomta az egykori fideszes tehetséges politikus büntetőügyét, és nem hagyta azt, hogy megússza.

Várhegyit végül a Pest Megyei Bíróság elítélte, és ezen el is úszott a Fidesz választási győzelme sokak szerint. A tehetséges politikus felfüggesztett büntetést kapott egy igen súlyos gazdasági bűnügyben. A politikába azonban Várhegyi már soha sem tud visszatérni, így maradt a többi lehetőség.