hirdetés

Börtönben raboskodik és elkezdte a jogerős büntetését letölteni az egykori monoki polgármester. Szepessy Zsoltot és társait 594 rendbeli befolyással üzérkedés miatt vetették dutyiba, de úgy tűnik valami gond van a jogerős verdikttel. Állítólag több vádlott is, hamisan tanúskodott és hamis a nyomozóhatóság által lefoglalt iratok alapján ítélték el Szepessyéket. Nagy kérdés , hogy a raboskodó politikus felülvizsgálati kérelmét elfogadja-e a Kúria.

 

Elkezdte a kiszabott börtönbüntetését letölteni az ex-monoki polgármester, akit 594 rendbeli befolyással üzérkedés miatt ítéltek el öt évre. Szepessy Zsoltot és társait azzal vádolták meg, hogy ukrán állampolgároknak ígért pénzért honsítást és magyar állampolgársági papírokat.

Az Esti Újság úgy tudja, hogy komoly malőr derült ki a bűnügy felderítésének a körülményiről, hisz a Szepessyt feljelentők, azukrán sértettek egyike sem jelentette fel a politikust. Az erről szóló aláírások, papírok mind kamuk. Egy személy írta ezeket, Szepessy felmentett bűntársa, aki mind a bíróságot, mind a vádhatóságot félrevezette úgy tűnik, a beígért szabadság reményében.

Az igazságügyi írásszakértő azt is megállapította, hogy a vádhoz felhasznált dokumentumok jelentős része is hamisítvány. Így a Kúriának nem lesz könnyű dolga és aligha mondhatják a legfőbb bírák, hogy az ügyet ne kelljen elölről elkezdeni.

Érdekes, hogy Szepessy a jogerős verdikt után kért csak írásszakértői segítséget, igaz tény kérdése, hogy a bíróság rendre elutasította a per folyamán ezen irányú kérését a vádlottnak.

Mint ismeretes a vádirat szerint 2013 januárjában Sz. Zs. L. megállapodott két ukrán állampolgárral, hogy politikai és közéleti befolyását felhasználva – a kedvezményes honosításhoz szükséges feltételek hiányában is – segítséget nyújt kárpátaljai ukránoknak a magyar állampolgárság megszerzéséhez. Azt ígérte, hogy – nagy összegű euró fejében – az ő kérésére hivatalos személyek elintézik a kedvezményes honosításokat Magyarországon. A vádlottak legalább 594 ukrántól csaknem 400 ezer eurót (több mint 110 millió forintot) vettek át – ezért azonban egyetlen honosítási eljárást sem kezdeményeztek, a pénzt saját céljaikra fordították.
A bíróság megállapította, hogy Szepessy Zsolt legalább 594 honosítási ügyben fogadott el pénzt, továbbá, hogy a másodrendű vádlott, Szepessy élettársa a befolyással üzérkedés elkövetéséhez szándékosan nyújtott segítséget.

A bíróság nyomatékos súlyosító körülményként értékelte Szepessy Zsolt esetében azt is, hogy cselekménye “a magyar köztisztviselők korrumpálhatóságának lehetőségére utalt, és ezáltal alkalmas volt Magyarország nemzetközi tekintélyének lejáratására is”. A másodfokú bíróság ezért őt – az első fokon kiszabott 4 év helyett – 5 év börtönre ítélte. A törvényszék a másodrendű vádlott, D. N. büntetését bűnsegédként elkövetett 594 rendbeli befolyással üzérkedés bűntette miatt 2 év felfüggesztettről 3 év végrehajtandó börtönre súlyosította.A harmadik vádlott felmentését helybenhagyta a törvényszék, így az jogerőssé vált. A negyedrendű és az ötödrendű vádlottat – a két ukrán “felhajtót” – befolyás vásárlása miatt a Debreceni Ítélőtábla jogerősen hat-hat hónap, egy évre felfüggesztett börtönre ítélte.