hirdetés

Nem bírta felavatni Boross Péter exbelügyminiszter és az MDF-kormány tagja és Gulyás Gergely a Fidesz frakcióvezető-helyettese Donáth György szobrát. A vitatott életű politikus szobránál rendőrök választották szét a dulakodókat az Üllői út és a Páva utca sarkán, ahol Donáth György emlékművét akarták felavatni. Itt voltak rendőrök, és közbeléptek. A tegnapi Nemzeti Választási irodánál nem voltak rendőrök.

elmaradt donáth szobor avató- gulyás-boros-hvg

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese és az MDF-kormány exbelügyére, Boross Péter, alias Hóbagoly avatta volna fel délután a vitatott életű Donáth György szobrát Budapest IX. kerületében, az Üllői út és a Páva utca sarkán, a Holokauszt Emlékközponttól nem oly messze. Már ez önmagában érdekes, s tán groteszk is, hisz Donáth a zsidókat sem szívlelte nagyon.

Az avatást viszont antifasiszta tüntetők zavarták meg, akik végül dulakodni kezdtek az avatás támogatóival, Donáth szimpatizánsaival. A rendőröknek kellett szétválasztaniuk őket. Így a szoboravatás elmaradt, illetve nem, mert a Donnáth-ellenes antifasiszta tüntetők lerántották a szoborról a leplet, így az megtörtént. Igaz, nem úgy sikerült, ahogy azt Gulyás vagy épp Boross tervezte.

Donáth György a két világháború között politizált, a Magyar Élet pártjának egyik vezetője és országgyűlési képviselő volt. A zsidótörvényeket is támogatta. A második világháború után egy perben halálra ítélték és ki is végezték. A vitatott megítélésű politikus szobra ellen korábban a Magyarországi Zsidó Hitközösségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Raoul Wallenberg Egyesület is tiltakozott. Nem értek el vele semmit, hisz a szobrot ma leleplezték, botrányok közepette.

(Fotó: HVG)