hirdetés

Kurucz Éva kormányszóvivő  jelentette be, hogy a budai Várba, a Sándor-palota mellé, a Karmelita kolostor épületébe költözik a miniszterelnök és hivatala legkésőbb 2016. március 15-ig, több tárca székhelye pedig vidéki városokba kerülhet, Kecskemétre, Székesfehérvárra és Debrecenbe. A költöztetéssekkel kapcsolatos költségekre, felújításokra, átépítésekre 1,4 milliárd forintot különítettek el.

A kormány döntött arról, hogy nemzeti programot indít a budai várnegyed és a Budavári Palota újjáépítésére a 2014-2024 közötti időszakra vonatkozóan. Ennek a felújítási programnak a keretében a miniszterelnök és hivatala 2016. március 15-ig a budai Várba, a Sándor-palota mellé, a Karmelita kolostor épületébe költözik.

Összesen 1,4 milliárd forintot szán a kormány a budai Várban található karmelita kolostor átalakításával kapcsolatos közbeszerzésre és tervezésre, a tervek szerint két éven belül oda költözik át a Miniszterelnökség Központi Hivatala – derül ki a csütörtöki Magyar Közlönyből.

budai var karmelita kolostor

A közlöny szerint az átépítés miatt szükségessé váló közbeszerzési eljárások fedezetére 756,2 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el a kormány a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.

A kormány felkéri Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Fürjes Balázs, az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos bevonásával gondoskodjon arról, hogy a 2015-ös és a 2016-os központi költségvetésében összesen 704,3 millió forint összegű forrás álljon rendelkezésre a kolostor átépítésével összefüggő beruházástervezési, mérnök-lebonyolító és mérnök-tanácsadó, valamint műszaki ellenőri feladatokra. Ebből a beruházás céljaira 2015-ben 585,4 millió forintot, 2016-ban pedig 118,9 millió forintot használnának fel.

Eközben a kolostort most használó Nemzeti Táncszínház 293 millió forintot kap a kormánytól a 2014/15-ös évad „zavartalan lefolytatására”, emellett 150 millió forintot fordítanak a teátrum új játszóhelye kialakításának előkészítésére.  L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára július 14-én közölte az MTI-vel, hogy a Várból kiköltöztetendő Nemzeti Táncszínház a Millenárison kap új otthont. Azt mondta, az állam a teátrum működési támogatásának emelését is tervezi.

budai var
Koncepció vázlat a Budai Várnegyed felújításáról

Hende Csaba honvédelmi miniszter azt a feladatot kapta, hogy mérje fel a lehetőségét a tárca Székesfehérvárra való költözésének. A tervek szerint ugyancsak 2016 tavaszára Debrecenbe helyezhetik át a Vidékfejlesztési Minisztériumot, a Lázár János vezette Miniszterelnökségen belül működő vidékfejlesztési államtitkárságnak pedig Kecskemét lenne az új otthona.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető azt mondta, a mostani bejelentés csak az út legeleje. „Ez a decentralizáció jót fog tenni az országnak” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy Debrecen környékén vannak az ország legjobb termőföldjei, itt az agráregyetem, vagyis Debrecen a magyar agrárium szíve, az ország második legnagyobb városa, ahol méltó helyen lesz az agrártárca.