hirdetés

Az IÁ pokolgépe a nemzetközi buszjáraton ? Nem ez volt az első a bolgár titkosszolgálat szerint. Az Iszlám Állam keze elért Magyarországig is. Az utasoknak és a sofőrnek a szúrós szagú vegyszer lett a gyanús az M0-s egyik parkolójában. Persze a kábelekkel, órával telerakott táska látványa komoly sokkot okozott de megúszták a detonációt. Az Omega Group Prágából Várnába tartó járata szombaton állt félre az M0-ás pihenőjében, miután az utasok szúrós szagot éreztek. Mint kiderült, valaki csőbombát rejtett az egyik csomagba.

bomba busz

Egy cseh vagy szlovák állampolgárságú férfi rejtett el csőbombát az Omega Group Prágából Várnába tartó járatán – jelentette be hétfőn Dragomir Petkova járatot fenntartó cég igazgatója. A Novinite közlése szerint az utas Prágában szállt fel a járműre és Pozsonyig váltott jegyet, Brnóban azonban leszállt és nem tért vissza csomagjáért, amely útközben felborult és szúrós szagú folyadék folyt ki belőle.

Erre a szagra lettek figyelmesek az utasok, ezért a busz félreállt Magyarországon, az M0-ás pihenőjében. A helyszínre a Terrorelhárítási Központ is kivonult, és mesterlövészt is kivezényeltek, A 34 utas egy másik busszal továbbutazott, és hétfőn épségben megérkeztek Várnába.

A Trud című lap internetes kiadása szerint a magyar hatóságok azt mondták az utasoknak, adjanak hálát Istennek, mert kaptak egy második életet, a csőbomba ugyanis nagyon nagy robbanóerejű volt. A Novinite közlése szerint az ügyben a cseh, a szlovák, a magyar és a bolgár hatóságok közös vizsgálatot is indítottak.

A Brnóban eltűnt utasról egyelőre annyit tudni, hogy egy 25 év körüli szemüveget és ellenzős sapkát viselő férfiról van szó, aki egy közelében ülő nő elmondása szerint bűzlött az alkoholtól.

Ivan Bojadzsiev ezredes, a bolgár terrorelhárítás szakértője a bolgár média előtt tartott sajtótájékoztatón azt feltételezte, hogy a bombát az Iszlám Állam vagy valamely közel-keleti gyökerű szervezet helyeztette el a buszon. Bojadzsiev ezt korábban talált hasonló robbanószerkezetek alapján állította.