hirdetés

Milliárdos per lesz. Egy éve égett porig az Andrássy úton a Kodály Köröndnél található elhanyagolt palota tetőszerkezete. A lakók azóta sem költözhettek vissza, a biztosító pedig úgy tűnik egyelőre nem fizet. A világörökségi oltalom alatt lévő palota lakói bíróságra mennek. A bíztosító elöbb utóbb ugyis fizetni fog de állítólag nagy károknál pereskednek inkább, ezzel évekig nem kell fizetni és ez üzletileg jobb egy adott biztosítással foglalkozó cégnek. Ráadásul sokszor egy egy ügyfélnek pénze sincs a pereskedésre. 

andrássy út

Tavaly július 15-én egész Budapesten látni lehetett, ahogy az  Andrássy út és a Kodály körönd sarkán álló 130 éves, világörökségi oltalom alatt álló palota „elfüstöl”. A 2300 négyzetméteren lángoló tetőszerkezet percek alatt porig égett. Az eset kapcsán közveszély okozásáért letartóztattak két munkást, akik a tetőtéren dolgoztak. A nyomozás jelenleg is tart. Azonban előzetes letartóztatásban senki sincs. A lakók pedig azóta se tudtak visszaköltözni, egy részük az önkormányzat által felajánlott panzióban, mások albérletben, rokonoknál laknak. Az épületre a tűz eloltása után védőtető került, a közművek újraépítését a jövő héten lehet megkezdeni, és mindenképpen ki kell pucolni a kéményt is. Leghamarabb a nyár végén lehet megmondani, hogy mikor költözhetnek vissza a lakók. A közös képviselő szerint küzdelmes év áll a közel száz lakó mögött.

Sokak egyetlen vagyona vált használhatatlanná, hiszen az oltóvíz és az esőzések miatt az épület alsóbb szintjei is lakhatatlanná váltak. Van, aki többször is költözött. Rendőrségre, ügyvédekhez jártunk, kerestük, keressük a megoldást. Leginkább azt nehezményezik, hogy a biztosító nem fizet, mivel építési tevékenység okozta a tűzet. A törvény a kötelező karbantartást is építési kategóriába sorolja. Mi erre hivatkozunk – magyarázza Székely Imola, közös képviselő.

Most peres eljárás várhat a lakókra, a bírósági keresetet már beadták. Hogy mekkora kárról lehet szó, nem lehet pontosan megmondani, mert a biztosító nem adta át a lakóknak a kárbecslés jegyzőkönyvét. Feltehetőleg több százmilliókról, milliárdról van szó. Csak a födém újjáépítése 500 millióba kerülhet, ehhez jön a kilencven lakás felújítása. Nincs annyi közös költség, amennyiből ezt győznénk.

Az MKB Biztosító folyamatban lévő ügyrôl nem kíván tájékoztatást adni.