hirdetés

Újabb fordulat a Zsolnay ügyében. Elutasította a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. azonnali felszámolására irányuló vagyonfelügyelői kérelmet a Zalaegerszegi Törvényszék – erősítette meg Bodnár Imre, a cég jogi képviselője. A céghez hivatalosan kirendelt vagyonfelügyelő ugyanis több mint érdekes módon járt el. Mindez pedig a többségi tulajdonos aggályosnak tartja.  

zsolnay_pillango

Bodnár Imre elmondta, hogy az erről szóló – pénteken született – határozatot faxon juttatta el hozzájuk a törvényszék. A felszámolási kérelmet a törvényszék megalapozatlanságra hivatkozva utasította el – tette hozzá.

Cséplő Petra, a cég igazgatósági elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, Bachar Najari, a cég fő tulajdonosa saját vagyonából a június 27-i határidőre átutalta a Zsolnayt terhelő 91 millió forintos helyi építmény- és iparűzési adót, az összeget azonban nem könyvelték el a Zsolnay számlájára, mert a vagyonfelügyelő nem adott a befizetéshez engedélyt. Ezt követően a Zalaegerszegi Törvényszék levélben tájékoztatta őket, hogy a vagyonfelügyelő együtt nem működésre hivatkozva panaszt nyújtott be a társaság ellen, amit azzal indokolt, hogy Bachar Najari befizette az adót.

Bodnár Imre közölte: a bíróság indoklása szerint a vagyonfelügyelőnek engedélyeznie kellett volna a kifizetést, hisz ez épp a cég hitelezőinek érdekeit szolgálta. A jogi képviselő a vagyonfelügyelő magatartását rendkívül aggályosnak, és a magyar felszámolástörténet sarkalatos pontjának nevezve úgy fogalmazott: ez magában hordozza annak lehetőségét, hogy a vagyonfelügyelő nem elsősorban a hitelezők érdekében jár el.

Mint ismeretes, a Zsolnayt a gyár kisebbségi tulajdonosa, Pécs városa szeretné átvenni, miután a város polgármestere valamiért megorrolt a szír tulajdonostársra.