hirdetés

Ismét tüntettek a pedagógusokért Budapesten, ami komoly káoszt okozott, hisz a Vörösmarty téri karácsonyi vásár is most van. Persze ezt csak tetézi, hogy a környéken minden fel van bontva de csak azért, hogy örüljünk. A demonstráción több ezren vettek részt azaz kezd ellaposodni ez is, mint minden más tüntetés. .

 

Budapest belvárosában tartottak tiltakozást pedagógus érdekképviseletek és civilek szombaton délután. Meg is lett az eredménye, mert az egész város beállt mint a csapágy. Persze ez legfőképp annak is köszönhető, hogy a Vörösmarty térre mindenki ma akart menni karácsonyi vásározni, forraltporozni, hurkát, és kolbászt enni. Persze, hogy autóval. ezt tetézte az, hogy a környéken minden fel van. bontva, parkolni nem lehet. S jött a délutáni pedagógus tüntetés. Nos ez a hármas kombi így jó lett.

A résztvevők közfelkiáltással nyilvánították ki az egyetértésüket azzal, hogy a kormány kezdjen nyilvános párbeszédet a közoktatásról, a közoktatásban dolgozóknak járjon megbecsülés, újra legyen sztrájkjog az oktatásban, legyen Közoktatási Minisztérium, csökkenjen a pedagógusok és a diákok terhelése, korszerű oktatásban részesülhessen mindenki az óvodától az egyetemig, versenyképes bért kapjanak az oktatásban dolgozók, korszerűsítsék az oktatási környezetet.

Az esemény résztvevői közül kora délután többen a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt gyülekeztek. Egy másik csoport közben a Belügyminisztériumhoz vonult, hogy petícióként benyújtsa azt a 9 pontos követelést, amelyet a Civil Közoktatási Platform fogalmazott meg októberben.

Ezt követően átvonultak a Kossuth térre, ahol diákok és tanárok szólaltak föl, majd az Egységes Diákfront képviselői léptek a színpadra. A tömegben a Pedagógusok Szakszervezete mellett több más munkavállalói érdekképviselet, valamint az Amnesty International zászlói is föltűntek. A transzparensekre többnyire a szeptember óta tartó tiltakozások jelmondatait írták a résztvevők.

Az esemény végén Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke videóüzenetben köszöntötte a közönséget, a noÁR mozgalom alapítója pedig arról beszélt, hogy az oktatás nem a jobb- vagy a baloldal ügye, hanem közös nemzeti ügy. Molnár Áron többek között azt javasolta, hogy a politikusok mondjanak le az idei béremelésükről a pedagógusok javára.

A tüntetés zárásaként a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Tanítanék Mozgalom, az Adom Diákmozgalom, valamint a Szülői Hang képviselői kérdéseket olvastak föl.

( Címlapkép: MTI )