hirdetés

Kiss Ernő dandártábornok után újabb főrendőr keveredett gyanús ügybe, aki szintén jó baráti viszonyban állt a belügyminiszterrel, Pintér Sándorral. A sors fura fintora, hogy a mostani ügyben főszereplő Ármos exfőkapitány jó viszonyban volt az időközben tragikus hirtelenséggel elhunyt Kiss Ernővel is, akit az elhíresül MVM-ügy főszereplői miatt ítéltek el, sokak szerin máig vitatható módon. Kiss tábornok is a bíróság szerint jogerősen befolyással üzérkedett, akárcsak a mostani gyanú szerint Ármos, és őt is az NVSZ és volt beosztottjai keverték gyanúba, vagy ha jobban tetszik, hallgatták le, akárcsak most az ex nógrádi és ex Pest megyei főkapitányt. Sokaknak most sok lehet az azonosság az elhunyt Kiss és Ármos ügyében, de ez feltehetőleg csak a szerencsétlen véletlen egybeesések műve. Természetesen szerkesztőségünk ezen ügyben is ártatlannak tartja a hírbe hozott Ármost a jogerős ítéletig, ha eljut odáig ez az ügy. 

Budapest, 2009. február 27. Ármos Sándor rendõr dandártábornok, Pest megyei rendõrfõkapitány (b), Házi István rendõr vezérõrnagy, az Országos Rendõr-fõkapitányság (ORFK) bûnügyi fõigazgatója (b2), Bolcsik Zoltán rendõr dandártábornok, Veszprém megyei rendõrfõkapitány (b3) és Garamvölgyi László, rendõr dandártábornok, az ORFK kommunikációs igazgatója (j) sajtótájékoztatót tart a Rendõrségi Igazgatási Központ Auditóriumában. MTI Fotó: Illyés TiborBefolyással üzérkedés és más korrupciós bűncselekmények miatt indult titkos nyomozás a Központi Nyomozó Főügyészségen Ármos Sándor volt Nógrád, majd Pest megyei rendőrfőkapitány ellen, aki augusztusig a Belügyminisztériumban dolgozott.

A Népszabadság szerint azonban augusztus elsejével hirtelen megszüntették a vezénylését, és visszahelyezték az ORFK-ra. Mindezt az ügyészség hivatalosan nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

A tábornok és – a nyomozás eddig állása szerint – két-három társa szabadlábon védekezhetnek a szövevényes ügyben. Állítólag a befolyással üzérkedés nem áll közvetlen összefüggésben Ármos belügyminisztériumi munkájával. Mindez érdekes, hisz akkor miért küldték el onnan, ha nem a BM-el kapcsolatos Ármos ténykedése?

Mint köztudott, a tábornokot még 2011-ben vezényelték át a minisztériumba, miután leváltották a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság éléről. Onnan azért kellett mennie, mert a főkapitányság több száz milliós adósságára hivatkozva egy körlevélben kilátásba helyezte a túlórák kifizetésének befagyasztását. De a háttérben igazából teljesen más ügy áll.

A Belügyminisztériumban a közfoglalkoztatási pilot programok jogi felügyeletét látta el – tudtuk meg a tárcánál.

A befolyással üzérkedés azt jelenti, hogy valakinek ígéretet tett az illető személy, hogy pénzért másoknál, magas rangú és köztiszteletnek örvendő befolyásos személyeknél elintéz valamit, ami fontos.

A második Orbán-kormány hivatalba lépését követően jelentősen megszigorították a hivatásosok, majd a köztisztviselők és a közalkalmazottak ellenőrzését. Szinte bármikor lehallgathatók a legtöbben, illetve a Nemzeti Védelmi Szolgálat provokációkat is végrehajthat ellenük, és akár kisebb szabálysértéseket vagy bűncselekményeket követhetnek el előttük, és vizsgálják a reakcióikat. Ha törvényesen járnak el, minden rendben van. Ám, ha bedőlnek, ha hajlandóságot mutatnak pénzért szemet hunyni, vagy más bűncselekményt is elkövetni, akkor már kattan is a bilincs.

(Fotó: archív–Origo, forrás: NOL)