hirdetés

Nem tetszik  a lapoknak, s több szerkesztőségnek sem, hogy titkos ügynököket is kell alkalmazniuk, ha úgy alakul. Határozott tiltakozását fejezi ki a Magyar Lapkiadók Egyesülete a belügyminiszter új ötlete miatt. Mint ismeretes, Pintér Sándor minisztériuma immáron hivatalossá tenné azt, hogy a média-tartalomszolgáltatók alkalmazzák a szolgálatok egyes tagjait egy törvénymódosítással. Csak halkan megjegyeznénk, úgy tudjuk, hogy például a közmédiánál eddig is ténykedhettek a titokszolgák, ügynökök, informátorok. Most azonban sokan bajba kerülhetnek ezen törvénytervezet kiszivárogtatása miatt.

szerkesztőség

Bár derült égből villámcsapásként érte az online és nyomtatott kiadói iparág tagjait és így a reprezentatív érdekvédelmi szervezet megdöbbenve értesült Pintér Sándor belügyminiszter törvénymódosítási javaslatáról, amely kötelezővé tenné, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat munkatársait egyebek között a tartalomszolgáltatók (médiavállalkozások) munkavállalói között foglalkoztassa. Az MLE a módosítás azonnali visszavonását követeli.

Ez a jogszabály törvénybe iktatása esetén durván beleavatkozik és sérti a vállalkozások alaptörvényben, uniós szerződésekben és más egyéb jogszabályokban rögzített függetlenségét, illetve szabadságát, csorbítja a sajtószabadságot és elősegíti a cenzúrát – magyarázzák állásfoglalásukat.

A kormány szerint aggodalomra semmi ok, félremagyarázás, hogy kémekkel figyeltetnék meg a szerkesztőségek munkáját.

Az Esti Újság úgy tudja, például a közmédiánál eddig is volt és azelőtt is volt rá példa, hogy a szolgálatok emberei ott dolgozhattak. Az persze más kérdés, hogy lehet, hogy erről maga az adott cég nem is tudott, hogy ügynök van közöttük. De voltak és vannak.

Arra is volt példa, hogy szabad bejárásuk volt minden közmédiás intézménybe az adott ügynöknek. Van olyan, aki szerint közmédiás belépőjük is van.

Nos ezt nem tudjuk pontosan, hogy most miként működik ez, de évekkel ezelőtt tény kérdése, hogy ez valóban így működött. Így nem is értjük a mostani megdöbbenését a sajtós kollégáknak.

Kémek mindenhol lehetnek. Ez a dolguk, hogy beépüljenek. Hogy védjék a hazát. Az már más kérdés, hogy az adott miniszter milyen garanciális elemeket épít majd be a törvénybe  arra vonatkozólag, hogy az így megszerzett információkat ne politikai érdekekre, lejáratásokra, egyéb visszaélésekre használják a politikusok.