hirdetés

Rendesen gyepálja a kormánypárt Szeged baloldali polgármesterét. Volt itt parkolási botrány, aztán pár napja az ajándékba kapott ingatlanok miatt ekézték Botka Lászlót, most pedig a legdrágább közétkeztetési cég győztessé nyilvánítása miatt ostorozzák.

botka

A legdrágább ajánlatot benyújtó céggel szerződött volna a szegedi önkormányzat a közétkeztetés ellátására. A Közbeszerzési Hatóság azonban megsemmisítette a pályázatot ismét nem először. Tavaly szintén a Suli-Holt Kft. lett a befutó, akkor is törölni kellett a közbeszerzési pályázatot, a Botka László vezette önkormányzat pedig 500 ezer forintos büntetést kapott.

A Suli-Holt Kft. szerződése a 2014/2015-ös tanévben szűnt meg, és bár a szerződésükben volt egy plusz ötéves opció, azt az önkormányzat nem érvényesítette, hanem inkább újabb, nyílt tendert írt ki. Akkor is a Suli-Holt került ki győztesen. Azonban a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette az eljárást, és újra ki kellett írni. A tender csúszása miatt az önkormányzat egy évvel meghosszabbította a Suli-Holt szerződését.

Az új, 2016–2023-ig tartó, milliárdos nagyságrendű közétkeztetési tenderre három pályázat érkezett. A másik két pályázatot olyan indokokkal zárták ki Botka Lászlóék, hogy „kirívóan alacsony árat adtak” vagy pedig százalékjelet írtak oda, ahol egységben kérték megadni a mutatót. Az érintett cégek – az S-Gast Kft. és a Junior Zrt. – több esetben kértek az önkormányzattól a vitarendezést, ám minden esetben elutasították őket. Vitarendezésre akkor van szükség, ha az ajánlatkérő (jelen esetben a szegedi önkormányzat) helytelenül értelmezi a szakmai elvárásokat vagy a közbeszerzésre vonatkozó előírásokat.

A Szegedma.hu információi szerint mind a két cég vitatja az eljárás tisztaságát és jogszerűségét, ezért bejelentést tettek. A Közbeszerzési Hatóság ezért tiltotta meg a szegedi önkormányzatnak, hogy szerződést kössön a Suli-Holttal, és vizsgálatot, valamint tárgyalást rendeltek el az ügyben. A Közbeszerzési Döntőbizottság egyszer, tavaly tavasszal már megsemmisítette a szegedi közétkeztetésére kiírt közbeszerzési eljárást – akkor is a Suli-Holt nyert, a legmagasabb árajánlattal –, emellett különböző szabálytalanságokra rámutatva félmillió forintos büntetéssel is sújtotta az önkormányzatot, illetve új kiírás megjelentetésére kötelezte.

Sok szegedi, akik a közétkeztetést naponta ismeri szó szerint testközelből, nem érti, miért ez a cég nyeri a tendert, amikor ehetetlen az étel, amit készítenek, valamint a másik két pályázó olcsóbban dolgozna. A két cégvezető, Páger Zsolt és Boros Attila azt mondták a Szegedma.hu-nak, hogy bár az ő pályázatuk szerint konyhát is kellene fejleszteni, ami közel egymilliárdos beruházás lenne, még így is olcsóbbak voltak, mint a nyertes pályázat.