hirdetés

Brutális adat, egy év alatt majd 336 menekült gyermek került börtön körülmények közé Magyarországon egy hivatalos statisztika szerint. Mindez sokkoló és lehangoló. A Magyar Helsinki Bizottság szerint ezen intézkedések sértik a gyermekjogi egyezményt is. Ráadásul az ombudsman ezen irányú vizsgálata is megállapította 2013-ban, hogy az idegenrendészeti őrizet nagyon káros a gyermekekre. Úgy tűnik mindezek azonban nem nagyon hatják meg a rendőrséget.

menekült gyerekek

Az Esti Újság szerkesztősége elsőként számolt be arról a friss fotóról, amely két kis afgán menekült gyermeket mutat egy rendőrségi fogdán, amely az egyik autópálya rendőrségen készült. a gyerekeket szüleikkel közösen fogták el, mint migránsokat a rendőrök. Az általunk bemutatott fotó minden jóérzésű embert felháborított. Megkerestük természetesen az ORFK sajtóosztályát is de kérdéseinkre nem válaszóltak majd egy hét alatt. Feltehetőleg ők is a határon vannak. Hogy esetleg negatív diszkriminációval élnének szerkesztőségünk felé fel sem merjük tételezni.
Így megkerestük a Magyar Helsinki Bizottságot.

Sajnos létező gyakorlat, hogy a gyerekeket is rácsok mögé zárják. Vagy akkor vannak fogva tartva, ha ránézésre azt mondja az orvos, hogy a gyerek nagykorú, vagy ha kisgyermekekkel érkeznek családok, ez utóbbi esetben max. 30 nap a fogvatartás. A Magyar Helsinki Bizottság szerint mindez sérti a gyerekjogi egyezményt, s ezt már 2010-ben leírtuk. Véleményünk szerint igen, az idegenrendészeti vagy (2013. július 1. óta) a menedékjogi őrizet nagyon káros a gyerekekre, amit az ombudsman debreceni vizsgálata is megállapított. Azonban emiatt pert   Magyarországon nem indított az MHB mert nem lenne sok értelme, hiszen legyen az bármennyire embertelen is, mégiscsak hazai jogszabályon alapul a lehetőség, hogy bár legvégső eszközként, de fogva tartják a menekült gyerekeket, másodszor pedig a legtöbb ügyfél hamar távozik az országból,  miután szabadult, és senki se akar pereskedni. Tudomásunk szerint az idegenrendészeti őrizet bevezetése óta (2013. júl. 1.) 2014 végéig így került börtönszerű körülmények közé 116 család és 336 gyerek. Eddig úgy tudtuk, mostanában már nem zárnak be menedékkérő gyerekeket, bár jogszabályi lehetőség van rá. – nyilatkozta Zádori Zsolt, sajtófelelős az Esti Újságnak.