hirdetés

Ügyeskedni próbált egy szélhámos a koronavírus járvány adta helyzeten. A kesztyűs csaló aki 30 millióért ígért árút, de sosem szállította le bizony pórul járt és mehet vissza a dutyiba ahonnan nemrég szabadult. Sajnos a tapasztalataink szerint a járvány első hullámakor Kőbányán bizony sok jóhiszemű vállalkozó járt pórul. Volt, aki kesztyű helyett rongyokat kapott, mások hibás hibás, rossz kesztyűket, a szerencsésebbek pedig csak a legkisebb méretűt kaptak. Természetesen ezen termékekre a vietnami és kínai eladók sem vámot, se adót nem fizettek.

 

Társával együtt 10 millió darab orvosi vizsgálatokhoz is használatos gumikesztyű szállításának ígéretével, közel 30 millió forinttal károsított meg egy céget az a férfi, akinek letartóztatására tett indítványt a Veszprémi Járási Ügyészség és minden bizonnyal hűvösre is kerül.

A nyomozás eddigi adatai szerint a már többször büntetett 47 éves férfi, aki a legutóbbi trükkje, csalás miatt kiszabott börtönbüntetéséből idén augusztusban szabadult, október elején a társával együtt egy bejegyzés előtt álló veszprémi cég képviselőjeként összesen 317,5 millió forint értékben, 10 millió orvosi gumikesztyű szállítására kötött szerződést egy budapesti gazdasági társasággal.

A megrendelő 2020. október 14-én 27 940 000 forint előleget utalt át a gyanúsított számlájára, melyet a férfi felvett, majd a pénzt társával együtt a saját céljaikra fordították. A teljesítés időpontját ezután többször módosították, állításuk szerint a kesztyűket Ausztriából szerezték volna be, mely iránt azonban semmilyen intézkedést nem tettek, minthogy ez már a szerződés megkötésekor sem állt a szándékukban.

A Balatonfüredi Rendőrkapitányság jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt vonta felelősségre a férfit, akivel szemben fennáll a gyanúja, hogy a társával együtt más csalások elkövetésében is részt vett.

A férfi letartóztatását a Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség indítványával egyezően a szökés és a bűnismétlés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt egy hónap időtartamra elrendelte. A letartóztatást elrendelő végzést az ügyész és a gyanúsított is tudomásul vette, azonban az ülésen a védő nem volt jelen, így a végzés nem végleges.

A férfi társa, akit a nyomozó hatóság mások sérelmére elkövetett csalások miatt már korábban kihallgatott gyanúsítottként, szintén letartóztatásban van.

Hasonló esetekre sok példa volt a járvány első hullámakor, amikor se maszk, se kesztyű nem volt a piacon. Külföldről pedig nehezen lehetett behozni. A kőbányai piac környékén persze mindent lehetett kapni de akinek volt esze innen nem mert venni semmit. Sokan azonban ezt nem tudták. Így történhetett meg, hogy az aranyáron szerzett és kifizetett kesztyűket a vevők vagy sosem kapták meg, vagy épp a csomagokban selejtes termékek voltak. Persze volt olyan, aki kapott kesztyűt csak nem annyit, amennyit kifizetett mert rongyokkal tömték ki a teherautót. A szerencsésebbek kaptak kesztyűt de csak S-es méretűt, ami egy felnőtt ember kezére fel sem megy. Sok vállalkozó bukott itt százmilliókat. Persze rendőrségi úgy aligha lett ezen esetekből.

(CsT)