hirdetés

150 év börtönt szabott ki a katonai bíróság a záhonyi korrupt határrendészekre, akik 2015-ben buktak le. Hagyták magukat megvesztegetni. Az ítélet nem jogerős.

 

Az 53 érintettet 4 évvel ezelőtt, vették őrizetbe, mert rendszeresen kértek és fogadtak el kenőpénzt külföldiektől. Az ügy elsőrendű vádlottja, egy nő volt, aki címzetes rendőr főtörzsőrmesterként dolgozott a határon. Ő kapta a legsúlyosabb büntetést, 5 és fél év börtönt.

 

Mint arról mi is beszámoltunk 2015. október 19-én technikai okokra hivatkozva, órákra lezárták az ukrán-magyar átkelőt. Később kiderült ügyészségi akció zajlott. A helyszínen munka közben és a környező településeken összesen 53 határrendészet vettek őrizetbe, vesztegetés miatt.

 

A módszer lényege az volt, hogy a külföldi állampolgár az útlevelében elrejtette a készpénzt, azt átadta az útlevélkezelőnek, aki a fülkében abból kivette a pénzt, a férfiak elrejtették az alsónadrágjukba, a hölgyek pedig a melltartóikba. Azt, hogy ezzel mennyi pénzt lehetett keresni, azt jól mutatja, hogy egy szolgálat végén tetten ért útlevélkezelőnél, 950 euró volt az alsónadrágjában.

 

Az útlevélvizsgálók elsősorban azoktól a külföldiektől kértek és fogadtak el pénzt, akiknek útlevele vagy vízuma lejárt, vagy például túlsúlyos járművel akartak átmenni a határon. A vesztegetés elfogadást plusz jövedelemként kezelték, amelyről feletteseik is tudtak.

 

Az 53 vádlott szinte mindegyikét börtönbüntetéssel sújtotta a katonai bíróság.

 

A bíró háromnegyed órán át olvasta fel az 53 határrendész ítéletét. 5 és fél év volt a legsúlyosabb kiszabott büntetés, a legtöbben 3 év körüli börtönt kaptak.

 

Az ítélethirdetésen nem volt ott minden vádlott, mindössze 16-an jelentek meg személyesen. Volt, akit családtagjaik is elkísértek, közülük többen elsírták magukat az ítéletet hallva.

 

Az ítélet egyelőre nem jogerős, a távollévőknek a megküldött ítélet kézhezvételétől számított 8 napon belül fellebbezhetnek.